DruštvoVesti

INVESTIRANJE U JUG SRBIJE PRIVLAČNO MAĐARSKIM KOMPANIJAMA

Učešće mađarskog kapitala na jugu zemlje, a samim tim i jačanje ekonomskih odnosa između Srbije i Mađarske, su teme, o kojima je danas bilo reči, u okviru poslovnog foruma, održanog u prostorijama Regionalne privredne komore Leskovac, a kojem su, između ostalih, prisustvovali i Atila Pinter, ambasador Republike Mađarske u Srbiji i Atila Galambaš, predsednik Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske.

Prema rečima predsednika Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, Atile Galambaša, jug Srbije predstavlja veoma pogodno tlo za mađarske investicije, zbog čega je baš u gradu Leskovcu, koji je okarakterisan i kao centar ovog dela zemlje, prošle godine otvoren Info-punkt Komiteta za Zapadni Balkan.

Nakon dobro uspostaljenih političkih odnosa, mađarska i srpska vlada intenzivirale su saradnju i u cilju jačanja ekonomskih veza između ove dve zemlje.

Ambasador Republike Mađarske u Srbiji, Atila Pinter, istakao je ovom prilikom da su u toku protekle godine postignuti novi rekordi u sklopu bilateralne robne razmene. On je dodao i da je mađarska vlada, finansijski podržala više od 20 mađarskih firmi, zainteresovanih za investiranje u srpska područja.

U Leskovcu je danas boravio i predsednik Skupštine Autonomne pokrajine Vojvodine, Ištvan Pastor, koji je, govoreći o uslovima prekogranične saradnje i interkulturalnosti, naglasio da je dinamična ekonomska razmena veoma bitna za oživljavanje čitavog regiona.

Današnji poslovni forum u prostorijama Regionalne privredne komore Leskovac, kojem su prisustvovali brojni akteri iz privrednog života Mađarske i Srbije, ocenjen je i kao istorijski trenutak koji se do sada nije zbio na ovim prostorima.

Poslovni forum u organizaciji Regionalne privredne komore Jablaničkog i Pčinjskog upravnog okruga i Komiteta za Zapadni Balkan Privredne komore Mađarske, pružio je jedinstvenu priliku predstavnicima mađarskih i srpskih kompanija da ostvare kontakte.