DruštvoVesti

SPREMNI TESTOVI ZA MALU MATURU KOJA ĆE SE ODRŽATI OD 27. DO 29. JUNA

U Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, pripremljeni su i odštampani testovi za polaganje male mature iz srpskog jezika, matematike, kao i kombinovanog testa, a polaganje je zakazano za 27, 28. i 29. jun.

Branislav Ranđelović, direktor Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja, naglasio je da je struktura zadataka i testova, ista kao i ranijih godina, kao i da je priprema završnog ispita za male maturante, kako dodaje, pokrenuta još tokom prošle jeseni.

Ovim povodom, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, takođe, je ukazao na to da su svi testovi odštampani, stavljeni u sigurnosne vrećice i kutije, kao i da će biti odvezeni na lokacije, u pratnji pripadnika policije.
Istakavši da je najvažnije da učenici u Srbiji budu bezbedni tokom predstojećeg polaganja male mature iz srpskog jezika, matematike, kao i kombinovanog testa, u periodu od 27 do 29. juna, Ružić je zaključio da je u interesu svih da se školska godina završi na regularan način, a što se tiče nadoknade časova, propuštenih usled brojnih dojava o bombama, školske uprave će pojedinačno odlučivati o tome.
Ovom prilikom je istakao i da je Republička Republička upisna komisija donela odluku o promeni procedure sprovođenja završnog testa i da se, zbog bezbednosti, redukuje broj škola u kojima će se polagati završni ispit. Prema njegovim rečima, broj školskih objekata u kojima će se održavati završni ispit smanjen je za približno 60 odsto, pri čemu je taj broj sada 522 od 1.260, koliko ih je bilo planirano u početku.
Na nama je da garantujemo potpunu sigurnost, ali i da omogućimo da svi učenici imaju jednake uslove za polaganje testova, konstatovao je ministar Ružić.