DruštvoVesti

DANI VIŠNJE: VOĆARSTVO OD PRESUDNOG ZNAČAJA ZA RAZVITAK LESKOVAČKOG POREČJA

Sedma po redu, privredno-turistička manifestacija „Dani višnje“, koja je prvobitno održavana u Lipovici, a od 2018. godine u selu Radonjica, nadomak Vučja, i ove godine okupila je veliki broj proizvođača ovog koštunjavog voća, ali i posetilaca. U Jablaničkom okrugu, pod zasadima višnje, nalazi se oko 1.600 hektara zemlje.

Gajenje ove voćne kulture na teritoriji Jablaničkog okruga, u poslednjih nekoliko godina, doživelo je ekspanziju, uprkos niskoj otkupnoj ceni, koja se praktično prenosi iz godine u godinu. Ona sada iznosi između 40 i 50 dinara, mada, prema rečima poljoprivrednih proizvođača, postoje naznake da će se njen pad nastaviti.

U okviru današnje manifestacije „Dani višnje u Radonjici“, organizovano je takmičenje u iskoštavanju ovog voća, odnosno brzom čišćenju višanja i ovom prilikom, za samo nekoliko sekundi, pobedu je odnela Stana Djokić.

Takođe, uručene su i nagrade za najlepšu višnju Aleksandru Djokiću, zatim za najveću površinu pod ovim voćem, Marku Ivanoviću, dok je Nenad Petrović, proglašen za najmlađeg uzgajivača višnje.

U ime sela domaćina, prisutne je pozdravio Goran Ristić, predsednik Saveta Mesne zajednice Radonjica.

Na otvaranju ove jedinstvene manifestacije, član Gradskog veća, Žarko Bogatinović, istakao je da poljoprivreda predstavlja razvojnu šansu leskovačkog kraja, dok je voćarstvo od presudnog značaja za razvitak Porečja.

Pored Radonjice, u najveće uzgajivače višnje spadaju i sela Lipovica, Babičko, Igrište, Orašac i Stopanje.