DruštvoVesti

NARODNA BANKA SRBIJE: CENA OSNOVNOG PAKETA U BANCI IZNOSIĆE 150 DINARA

Narodna banka Srbije usvojila je Odluku o platnom računu, sa osnovnim uslugama, kojom se trajno štiti standard građana u pogledu platnih usluga, koje su potrebne za svakodnevne životne aktivnosti. Navedenom merom ograničena je i propisana cena paketa platnog računa sa osnovnim uslugama na 150 dinara i precizirana njegova garantovana sadržina.

Za svega 150 dinara, građani, koji se odluče za navedeni paket usluga, će imati mogućnost da dobiju tekući dinarski račun u banci, da besplatno podižu gotovinu na šalteru i na bankomatima svoje banke, da dobiju besplatnu debitnu karticu, mobilno i elektronsko bankarstvo koje omogućava i neograničen broj transakcija putem QR koda na prodajnim mestima.
Kod onih banaka koje naplaćuju naloge putem elektronskog ili mobilnog bankarstva imaju popust od 30% u odnosu na najnižu cenu tog naloga koju plaćaju korisnici ostalih paketa. Pored toga, moći će da taj paket nadograde nekom dodatnom uslugom.

Od 1. januara 2021. godine, od ukupno 21 banke u bankarskom sektoru Republike Srbije koje imaju pakete računa za fizička lica, njih 14 izvršilo je korekciju tarifnika. Trenutna cena korpe osnovnih bankarskih usluga je kod navedenih banaka povećana za 13 odsto.
Banke koje su povećavale naknade za platne usluge građanima od 1 januara 2021. godine, u obavezi su da te naknade od 1. septembra umanje za 30 odsto ili ih vrate na nivo pre njihovog povećanja.
Time će građani u narednih godinu dana, prema trenutnim procenama Narodne banke Srbije, ostvariti benefit na zbirnom nivou od 7 milijardi dinara, što je efekat koji nije zanemarljiv u aktuelnim okolnostima kada se očekuju izazovi iz međunarodnog okruženja i troškovni pritisci na globalnom nivou.

Kao dodatni kontrolni mehanizam postupanja banaka, usvojena je dopuna Odluke o upravljanju rizicima, kojom se predviđa da Narodna banka Srbije, u primerenom vremenu, bude obaveštena o planiranim izmenama tarifnika banaka, što omogućava i blagovremeno identifikovanje da li je postupanje banaka odgovarajuće, te preduzimanje odgovarajućih aktivnosti.

Iako su banke u skladu sa zakonom slobodne da odrede cene svojih usluga, kao i svaki drugi pružalac usluga, sada kada smo suočeni sa rastom cena energenata i posledično mnogih drugih dobara i usluga, a čiji su uzroci izvan naše zemlje, Narodna banka Srbije je pred banke iznela očekivanje da pokažu odgovornost i daju svoj doprinos u očuvanju životnog standarda njihovih klijenata. U skladu sa tim sve banke su prihvatile poziv Narodne banke Srbije da u narednih godinu dana ne povećaju cene platnih usluga.