DruštvoVesti

SEPTEMBARSKA KLASA VOJNIKA POLOŽILA VOJNIČKU ZAKLETVU

U prisustvu potpredsednika Vlade i ministra odbrane Nebojše Stefanovića u kasarni „Vojvoda Petar Bojović“ u Leskovcu vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije ,,septembar 2022“ svečano su položili vojničku zakletvu.
,, Danas ste dali reč, veliku i obavezujuću. Zakleli ste se da ćete čuvati i braniti svaku stopu naše voljene Srbije, da ćete se boriti za nju svim svojim srcem i umećem i da ćete biti uz svoj narod gde god to bude trebalo. Srbija vam je na tome zaista zahvalna. U moru prohodnih i laganih puteva u današnje vreme, izabrali ste da prihvatite izazov i stanete u stroj u kojem je pre vas stajao i čuveni Petar Bojović, čije ime ova kasarna nosi. Izabrali ste da pokažete svoju ljubav za našu jedinu otadžbinu na delu – da dođete ovde i da služite Srbiji“ poručio je ministar Stefanović čestitajući mladim vojnicima položenu zakletvu.
Ministar Stefanović je istakao da mu je puno srce zbog saznanja da je ova klasa, ne samo danas u Leskovcu, već i u drugim centrima u kojima se polaže vojnička zakletva, najbrojnija u poslednjih pet ili šest godina.
Vojnici u današnjem stroju su kako je kazao ministar Stefanović potvrda da jačamo vojsku u pravom smeru, da investiramo u one vrednosti koje su važne mladim ljudima, ali i svima u Srbiji, a da naša vojska danas postaje najviše rangirana u našem regionu i da svakoga dana napreduje.
,,Još jednom želim da istaknem, ono što često govorimo, ne jačamo našu vojsku da bismo pretili bilo kome, jačamo našu vojsku da bi štitili svoju zemlju i da bi svakome ko makar pomisli da može da je ugrozi, poslali snažnu poruku da Srbija nije zemlja koja će dozvoliti bilo kome da može da ugrozi miran san njenog stanovništva. Mi ne želimo da idemo u bilo kakve ratove, niti imamo našu decu da dajemo, niti ćemo to ikada činiti, ali zato želimo da uvek svima, koji žele da ugroze našu zemlju, pošaljemo takvu poruku da je jačanje naše vojske, stabilnost, mir i garancija snažne i jake Srbije“ rekao je Stefanović.
Mladi ljudi koji su se opredelili za vojni poziv ističu da je ta odluka doneta zbog rodoljublja, tradicije i sigurnosti koju Vojska Srbije pruža.
Već naredne godine i plate vojnicima biće povećane za 25 odsto, a Vojska Srbije jeste mesto za svakoga ko razmišlja i o svojoj karijeri, ali i o snazi i budućnosti Srbije.
Današnjoj svečanosti u Leskovcu čiji je domaćin bio komandant 3.Centra za obuku pukovnik Zoran Cvetković uz ministra Stefanovića, prisustvovali su načelnik štaba Komande za obuku brigadni general Muharem Fazlić, načelnik Kabineta ministar odbrane pukovnik Stevan Kotarlić, predstavnici lokalnih samouprava Jablaničkog okruga, grada Leskovca i opština Lebane, Medveđa i Vlasotince, Ministarstva unutrašnjih poslova, Srpske pravoslavne crkve, kao i porodice i prijatelji mladih vojnika koji su položili vojničku zakletvu,
I u kasarnama u Somboru i Valjevu danas su održane svečanosti na kojima su zakletvu položili vojnici na dobrovoljnom služenju vojnog roka generacije „septembar 2022“, ali i kadeti 147. klase Vojne akademije i 14. klase Medicinskog fakulteta VMA, učenici 50. klase Srednje stručne vojne škole „1300 kaplara“, slušaoci Kursa za rezervne oficire generacije „septembar 2022“ i lica rezervnog sastava starijih od 30 godina, koja nisu služila vojni rok sa oružjem.