KulturaVesti

POČEO 16. ,,THINK TANK TOWN“

16. dvodnevni  Festival književnosti „Think Tank Town“ koji je posvećen je etici i estetici  otvoren je sinoć, a to je učinio Zoran Predin koji je predstavio svoju knjigu „Mongolske mrlje“.

Kako je kazao direktor  festivala Saša Stojanović ovo je  prilika da leskovačka publika, pored poznatog muzičkog opusa, upozna i književno delo ovog kultnog stvaraoca sa naših prostora .

Po njegovim rečima  ovogodišnji festival je rešio i da se podmladi te predstavlja i Šimona Cubotu, Katarinu Pantović, Luku Stojanovića i Kiku Stojanović, mlade nade na kojima svet ostaje.

Tokom trajanja ovogodišnjeg Think Tank Town-a predviđeno je predstavljanje  knjige iz festivalske produkcije i to  Save Dimitrijevića koji ne prestaje da ispisuje hroniku starog Leskovca , preko Jovice Stojanovića i njegovogantropološkog eseja „Sjaj starosti“, sve do Jakuba Fišera, jednog od najzanimljivijih čeških pesnika srednje generacije i njegove zbirke odabrane poezije pod naslovom „24 kratke pesme za 24 duga sata“. Okrugli sto otvara Ivan Milenković svojom raspravom o etičkom i estetskom kod Makijavelija i Ničea.

Tu su i Mirčea Dan Duta češko/rumunski pesnik i prevodilac koga predstavljamo kroz program „lik i delo“, zatim Zoran Amar i Bojan Tončić koji predstavljaju budući film o Beogradskom krugu, predstavnici NUNS-a u potrazi za odgovorm da li će mediji nadživeti etiku, Dejan Acović koji postavlja pitanje „ima li uopšte katarze“ i, naravno, veliki Ljuba Živkov koji svojim „Retrovizorom“ zatvara festival.