PolitikaVesti

ANA BRNABIĆ PONOVO PREDSEDNICA VLADE SRBIJE, KOJA JE FORMIRANA DANAS U NARODNOM PARLAMENTU

Skoro sedam meseci, posle predsedničkih i parlamentarnih izbora, održanih 3. aprila, građani Srbije su konačno saznali sastav Vlade, koja je, na posebnoj sednici, izabrana u Narodnom parlamentu. Nova Vlada Republike Srbije formirana je danas, ponovnim izborom Ane Brnabić, za premijerku.

Polaganjem zakletve danas, na posebnoj sednici Narodne skupštine, formiran je novi tim, koji će u narednom, nedefinisanom, periodu odlučivati o budućnosti naše zemlje.  

Podsetivši na činjenicu da je 28. oktobra 2020. godine, takođe, bila izabrana za predsednicu vlade, i to u periodu kada je ne samo u Srbiji, već i u svetu, bila prisutna pandemija virusa korona, Brnabić je istakla da se kao prioritet, tada, nametnula briga o zdravlju građana.

Posle tačno dve godine, zdravstvena situacija u zemlji je mnogo blaža, nego što je bila, a novi sastav vlade, prema rečima premijerke Brnabić, okreće se ka drugim prioritetima, kao što su suočavanje sa sveopštom krizom i otvaranje novih radnih mesta.

U Nemanjinoj 11, od starih ministara će ostati, Siniša Mali, potpredsednik Vlade i ministar finansija, zatim Tomislav Momirović, koji će biti ministar unutrašnje i spoljne trgovine, Irena Vujović, ministarka zaštite životne sredine, Maja Popović, ministarka pravde, Branko Ružić, ministar prosvete, Darija Kisić, ministarka za brigu o porodici i demografiju, Milan Krkobabić, ministar za brigu o selu, Maja Gojković, ministarka kulture, Novica Tončev, ministar za brigu o nedovoljno razvijenim opštinama i Nikola Selaković, ministar za rad, zapošljavanje i boračka pitanja.

Umesto Nebojše Stefanovića, ministar odbrane će biti, bivši gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević, dok će dosadašnjeg ministra unutrašnjih poslova, Aleksandra Vulina, zameniti Bratislav Gašić, koji je rukovodio Bezbednosno-informativnom agencijom.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede preuzima Jelena Tanasković, koja je do sada radila, kao državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine, dok će Rade Basta, ispred Koalicije SPS – Jedinstvena Srbija, biti ministar privrede.

Goran Vesić, nekadašnji zamenik gradonačelnika Beograda, postao je ministar građevinarstva i infrastrukture, a dugogodišni šef poslaničke grupe naprednjaka u Narodnom parlamentu, Aleksandar Martinović, državne uprave i lokalne samouprave.

Direktorka Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije i prvo ime na izbornoj listi Srpske napredne stranke za parlamentarne izbore, Danica Grujičić,  je nova ministarka zdravlja, a Zoran Gajić, predsednik Odbojkaškog saveza Srbije, ministar sporta.

Na čelo novoformiranog Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija dolazi Jelena Begović, direktorka Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, dok će resor rudarstva i energetike, umesto Zorane Mihajlović, voditi Dubravka Negre, članica Izvršnog odbora Komercijalne banke.

Predstavnicima manjina pripala su dva ministarstva. Tomislav Žigmanov, predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, a Husein Memić, nosilac liste Sandžačke demokratske partije, ministar turizma i omladine.

Ministarstvo za evropske integracije preuzima Tanja Miščević, nekadašnja šefica pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.

U Ministarstvo za telekomunikacije i informisanje, dolazi Mihajlo Jovanović, dosadašnji direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu, dok je bivši čelnik Cesida, Marko Blagojević, ministar za javna ulaganja.

Ministri bez portfelja su Đorđe Milićević, ispred SPS-a i Edin Đerlek.

Podsetimo, predsednik Republike Srbije, Aleksandar Vučić, konstatovao je, nakon sednice Predsedništva i Glavnog odbora Srpske napredne stranke, da novi Kabinet predsednice Vlade, Ane Brnabić, neće izdržati pun mandat, te da će njegov rok trajanja, po svemu sudeći, biti do 2024. godine.