DruštvoVesti

PREDSEDNIK SRBIJE ALEKSANDAR VUČIĆ NA OTVARANJU NOVOG POGONA GRUNERA U VLASOTINCU

Važno je da naučimo decu da jednako rade koliko i uče, poručio je danas u Vlasotincu predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić prilikom obilaska novog pogona nemačke kompanije Gruner koji će uposliti 200 novih radnika, dok će ova kompanija u varoši na Vlasini brojati 750 zaposlenih.
Kompanija Gruner koja posluje 15 godina, u Vlasotincu je otvorila svoj četvrti pogon u kome će se proizvoditi delovi od plastike i metala i alati za domaću proizvodnju i svetsko tržište. U varoši na Vlasini se proizvode i delovi za mnoge renomirane firme iz automobilske industrije. Sem saradnje sa oblašću dualnom obrazovanja, kompanija je početkom 2016.godina prepoznala i značaj ulaganja u zelenu energiju i smanjenje potrošnje energije.
Sa predsednikom Vučićem novi pogon nemačke kompanije Gruner u Vlasotincu obišli su rukovodstvo vlasotinačke opštine, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, predstavnici ministarstva prosvete i ambasadorka Savezne Republike Nemačke u Srbiji Anke Konrad.
„Nova fabrika će biti važna ne samo za Vlasotince već i Jablanički okrug, jug zemlje i celu Srbiju“, poručio je predsednik Vučić i naglasio da mu je drago što čuje da su dualno obrazovanje i đaci koji se školuju važni za proizvodnju Grunera u Srbiji. Po njegovim rečima Tehnička škola u Vlasotincu će postati jedan od četiri velika trening centra za celu Srbiju.
Na pitanje o visini plata, posebno na jugu Srgije predsednik Vučić je novinarima da su u Vlasotincu plate bile 238 evra, a došle na 437 evra u proseku, što je malo, ali dosta više nego pre 10 godina, kao i da je potrebna još jedna velika investicija RND centar u Leskovcu.
U novom pogonu nemačkog Grunera u Vlasotincu proizvodiće se releji za renomirane automobilske brendove ima puno radnica jer su žene u toj oblasti poznate po preciznom radu.
Kada je reč o trgovinskoj razmeni Srbije i Nemačke, ona će preći 7,2 milijarde evra, a samo u prvih osam meseci ostvarena razmena vredna 5,4 milijardi evra, tako da će kako je zaključio predsednik Vučić ovo biti apsolutno rekordna godina kada je reč o razmeni sa Nemačkom. Predsednik je naveo da je sada u Srbiji odnos uvoza i izvoza sa Nemačkom 82 odsto na strani Nemačke.