KulturaVesti

OTVORENA IZLOŽBA FOTOGRAFIJA, POVODOM 10 GODINA OD OSNIVANJA DEČJEG CRKVENOG HORA „BRANKO“

Pre tačno deset godina, čuvari duhovne muzike u Leskovcu, iznedrili su svoje naslednike, koji danas pripadaju Dečjem crkvenom horu „Branko“. Povodom obeležavanja ovog važnog jubileja, sinoć je u crkvi Odžakliji, otvorena izložba fotografija, koja prikazuje najznačajnije događaje, zabeležene u okviru desetogodišnjeg postojanja.

11. novembra 2012. godine, osnovan je Dečji crkveni hor „Branko“, koji redovno učestvuje na liturgijama. Formiran je u cilju očuvanja duhovne, svetovne, kao i muzike sa ovih prostora. U ovom trenutku hor broji 26 članova, a njime rukovode Siniša Stamenković i Jelena Lazarević, profesori muzike.

U okviru obeležavanja jubileja, koji se proslavlja nizom aktivnosti, u crkvi Odžakliji je priređena izložba fotografija, pod nazivom „Deset godina od osnivanja Dečjeg crkvenog hora „Branko“, čiji su autori rukovodioci ove družine.

Rečima da je hor poput jedne složne porodice, posvećene muzici, pravoslavlju i negovanju pravih vrednosti, izložbu je proglasio otvorenom jerej Mile Jovanović.

Na otvaranju je nastupio i hor Škole Vizantijskog pojanja.

Podsetimo, Dečji crkveni hor „Branko“ je ove godine dobio Oktobarsku nagradu grada Leskovca, zbog ostvarenih rezultata u oblasti duhovne muzike i promovisanja tradicionalnih vrednosti grada Leskovca.