PolitikaVesti

GRADSKI ODBOR SRPSKE NAPREDNE STRANKE U LESKOVCU O BORBI PROTIV RASIPANJA ENERGIJE

Usled energetske krize, koja je dotakla skoro svaki kutak planete, borba protiv rasipanja energije postala je prioritet delovanja svih vlada, pa tako i naše. Ovim povodom, u prostorijama Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Leskovcu, održano je predavanje u cilju podizanja svesti o značaju i uštedi energije.

Kada kažemo ušteda energije, pomislimo, pre svega, na uštedu novca, koja, iako veoma značajna, u ovom slučaju nije od presudne važnosti. Iza svega se krije jedna dublja dimenzija, nepoznata mnogima, o kojoj je sinoć govorio Danko Danković, predsednik Saveta za društvene delatnosti Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Leskovcu.

Naime, šezdeset procenata od celokupne proizvodnje električne energije u svetu, dobija se iz neobnovljivih izvora energije, kao što su ugalj i prirodni gas, a da bi se ovakvo stanje promenilo, Danković kaže da je potrebno pronaći trajno, sistemsko rešenje.

Jedan od načina za uštedu energije, prema mišljenju stručnjaka, je korišćenje obnovljivih izvora. 

Kada je reč o individualnim domaćinstvima i kolektivnim stambenim zgradama, u okviru kojih je porast životnih troškova, sve učestaliji, ovaj izazov bi mogao da bude prevaziđen unapređenjem energetske efikasnosti.

Svaki uređaj troši različitu količinu električne energije. Takođe, mnogi ne vode računa da li svetlo gori bez potrebe, ili je bojler uključen, iako nismo kod kuće ceo dan.

Praktični saveti, koji doprinose racionalnoj potrošnji struje, trebalo bi da budu tema broj jedan u svakom domaćinstvu.

Podsetimo, većina zemalja Evropske unije je još u maju proglasila prvi stepen upozorenja na moguće nestašice i redukcije energenata, a zbog zaoštravanja krize, Međunarodna agencija za energiju poziva građane i privredu na rigoroznu štednju gasa, struje i nafte.