DruštvoVesti

100 DANA VLADE OBELEŽENO SEDNICOM U LEBANU

Prvih 100 dana vlade RS na čelu sa premijerkom Anom Brnabić kako je istaknuto na sednici održanoj u Lebanu obeležile su četiri velike i bitne celine koje se odnose na budžet, energetiku, vladavinu prava i stalnu nestabilnost i provokacije na Kosovu i Metohiji.
Budžet RS je kako je istakla premijerka Ana Brnabić razvojni, uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo i mi i svet, i da od njega zavisi dalji rast i razvoj Srbije, kao i životni standard i investicije.
Ona je kao osnovnu poruku navela to da je postignuta stabilnost u smislu kontinuiranog rasta plata i penzija, podrške najugroženijem delu stanovništva, daljih investicija i rasta.
Budžet je obezbedio dalje unapređenje životnog standarda, povećanje plata i penzija. Tačne podatke za plate u javnom sektoru imaćemo 25. februara, ali trenutno znamo da smo završili godinu sa prosečnim platama između 710 i 720 evra, i one su 115 odsto veće nego pre 10 godina, naglasila je premijerka.
Ona je podsetila na to da su plate u javnom sektoru povećane 1. januara za 12,5 odsto, a u vojsci 25 odsto, dok su penzije povećane ukupno 20,8 odsto u novembru i januaru, što znači da će prosečna penzija u 2023. iznositi približno 320 evra.
Takođe, kako je dodala, minimalna zarada povećana je za 14,3 odsto i sada iznosi nešto više od 40.000 dinara.
Želimo da vidimo kako možemo na svaki način da pomognemo najugroženijim slojevima stanovništva da dostojanstveno žive i imaju dostojanstvenu platu za svoj rad, poručila je predsednica Vlade.

Brnabić je ukazala na to da se Vlada u prvih 100 dana rada fokusirala na dalje privlačenje stranih investicija jer one garantuju kontinuirani rast plata i penzija.
Premijerka je prenela da su završeni pregovori sa MMF-om o stend-baj aranžmanu od 2,4 milijarde evra u trajanju od 24 meseca, ocenivši da nam je to važno da učvrstimo stabilnost – deo će biti namenjen za ublažavanje energetske krize, a drugi za slučaj daljih poremećaja u Evropi i svetu. Svih energenata ima dovoljno, a pripremamo se već i za sledeću zimu, naglasila je ona.
Takođe, nikada veći iznos sredstava nije bio odvojen za investiciona ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu.
Prema njenim rečima, 2023. godina biće važna godina za putnu infrastrukturu, budući da je planirano da se završi auto-put do Požege, do Kruševca i mnogi drugi projekti, od kojih su brojni na jugu Srbije.

Brnabić je poručila da će sa tim investicijama biti nastavljeno kako u Srbiji ne bi bilo mesta i građana prvog, drugog ili trećeg reda.
Za poljoprivredu, kako je naglasila, nikad nije bilo više opredeljeno budžetom od ovogodišnjih 68,7 milijardi dinara za subvencije, pri čemu je ukazala na značaj uvođenja eAgrara.
Govoreći o vojsci, Brnabić je rekla da je 1.612 kandidata upućeno na dobrovoljno služenje i obuke za rezervne oficire, što je najbolji rezultat u poslednjih pet godina.
Predsednica Vlade je ukazala i na značaj uspešnih izbora za savete nacionalnih manjina, kao i osnivanje Saveta za goransku nacionalnu manjinu.
Potpisano je više od 500 ugovora za seoske kuće sa okućnicom, pri čemu su oni koji su dobili pomenute kuće u proseku mlađi od 30 godina, naglasila je Brnabić i predočila i da su značajne aktivnosti Srbije u inicijativi „Otvoreni Balkan”, kao i potpisivanje tri ugovora u Berlinskom procesu.