PrivredaVesti

PAPRIKA ,,KOZIJI ROG“ NA NAJBOLJEM PUTU

Zemljoradnička zadruga „Lokošnički kozji rog“ koja je dobila naziv po autohtonoj vrsti paprika koja najbolje uspeva u ovom kraju i koju je oformilo pet zadrugara sa 20 kooperanata otvorena je u Donjoj Lokošnici u cilju zaštite proizvođača i ovog crvenog blaga.

Zadrugarstvo predstavlja stožer razvoja seoskih sredina u Srbiji, da Vlada Republike Srbije ulaže značajna sredstva u razvoj ove oblasti, a od 2017. godine 152 zadruge dobile podsticajna sredstva, od čega je leskovačkim zadrugama pripalo 76,8 miliona dinara, kazao je gradonačelnik Goran Cvetanović na otvaranju Zemljoradničke zadruge „Lokošnički koziji rog“ .
Pet zadrugara sa 20 kooperanata su ulaganjem između 30 i 40 hiljada evra leskovačkom kraju podarili još jednu zadrugu i time učinili korak bliže ka očuvanju sela i daljem razvoju poljoprivredne delatnosti.
Lokošnička paprika Koziji rog je karakteristična da se gaji na otvorenom, a skoro da nema domaćinstva u Donjoj Lokošnici koje se ne bavi njenim uzgojem, dok je plasman kako u zemlji tako i zemljama EU.
O razvoju zadrugarstva govori činjenica da je formirano 155 novih zadruga otkako je Vlada prepoznala njihov znača i krenula podrškom putem projekta „500 zadruga u 500 sela“ bližimo se brojci od 1000 novih zadruga, a tačno ih ima 945 i to je jedan impozantan podatak, istaknuto je ovom prilikom.