DruštvoVesti

MINISTARKA ČOMIĆ U LESKOVCU: LOKALNE SAMOUPRAVE ODGOVORNE ZA BOLJI POLOŽAJ MANJINA

Okarakterisavši Ministarstvo za ljudska i manjinska prava kao alat za njihovu izgradnju, ministarka Gordana Čomić istakla je da su lokalne samouprave u velikoj meri odgovorne za bolji položaj manjinskih grupa, kao i za vladavinu prava, zbog čega je Ministarstvo u stalnom kontaktu sa njima.

Ministarka za ljudska i manjinska prava Gordana Čomić sastala se danas sa predstavnicima lokalne samouprave grada Leskovca, opština Jablaničkog okruga i nacionalnih manjina kako bi razgovarala o rezultatima njenog obilaska i načinu unapređenja položaja ljudi.

Naglasivši da opovrgava svoju prethodnu tvrdnju, iznetu tokom prvog obilaska južnih okruga,  da Srbija ima dobre propise, ali da se zakoni ne primenjuju, ministarka Čomić je ovom prilikom rekla da postoje potencijali za punu primenu zakona na lokalnom nivou. Kao ključno rešenje, istakla je dijalog sa predstavnicima lokalnih samouprava i odaziv građana na javne debate.

Čomić je na današnjem sastanku govorila i o novoj temi koja se tiče održivog razvoja i sa predstavnicima opština Jablaničkog okruga, grada Leskovca i pojedinih institucija razgovarala o tome kako Srbija treba da izgleda 2030. godine.

Prema rečima ministarke za ljudska i manjinska prava, Gordane Čomić, krajem februara 2022. godine biće predstavljen zaokružen izveštaj, po okruzima, o stanju ljudskih prava na teritoriji Republike Srbije.