DruštvoVesti

U LEBANU IZAŠLO NA REFERENDUM 55,2 PROCENTA BIRAČA

U opštini Lebane su zadovoljni kako izlaznošću tako i rezultatima glasanja na jučerašnjem referendum. Prema preliminarnim rezultatima Opštinske izborne komisije, naročito jer nije bilo primedbi, ni registrovanih neispravnosti izašlo je 55,2 procenta upisanih birača, a za promene ustava glasao je 84,91 odsto građana.
Na teritoriji opštine Lebane je juče na referendum izašlo 9.462 glasača upisanih u birački spisak, a po rečima Zlatka Nedeljkovića, na osnovu stopostotno obrađenog materijala za odgovor DA je glasalo 8.034 tj. 84,91% birača , a za ponuđen odgovor NE 1.349 odnosno 14,26%.
Kako je kazao Nedeljković, promene najvišeg pravnog akta Sebije se odnose na način izbora sudija i tužilaca, što znači da njih neće birati Skupština Srbije već nezavisni organi, Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.
„Referendum je u Lebanu sproveden po svim pravilima i bez ikakvih nepravilnosti i primedbi na biračkim mestima sa 0,83% nevažećih glasačkih listića“ naglasio je Nedeljković.
Kako je kazao Nedeljković koji je pohvalio rad svih biračkih odbora, promene najvišeg pravnog akta Sebije se odnose na način izbora sudija i tužilaca, što znači da njih neće birati Skupština Srbije već nezavisni organi, Visoki savet sudstva i Visoki savet tužilaca.
U Lebanu pravo glasa imalo je 17.140 punoletnih stanovnika upisanih u birački spisak, a tajno glasanje sprovedeno je na 42 biračka mesta koja su bila otvorena od 7 do 20 časova.