PolitikaVesti

DANAS POČINJE PRIMENA ZAKONA O SOCIJALNOJ KARTI

Danas počinje primena Zakona o socijalnoj karti koji je Skupština Srbije usvojila još februara prošle godine. Ovim zakonom je uređeno uspostavljanje i vođenje jedinstvenog registra Socijalna karta koji sadrži podatke o socijalno- ekonomskom statusu građana i vrsti prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite koje pojedinci koriste, objašnjeno je na konferenciji za novinare Saveta za pravna pitanja Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Leskovcu.

Registar Socijalne karte trebalo bi da omogući efikasnije ostvarivanje prava i usluga iz oblasti socijalne zaštite, ali i pravedniju raspodelu socijalne pomoći. Ova jedinstvena i centralizovana evidencija u elektronskom obliku sadrži tačne i ažurne podatke o socijalno-ekonomskom statusu pojedinca i sa njim povezanim osobama, odnosno podatke o porodičnom, vaspitno-obrazovnom, psiho-fizičkom, radnopravnom, imovinskom i zdravstvenom statusu.

Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uspostavlja i vodi socijalnu kartu, a sve objedinjene informacije biće dostupne socijalnim službama, centrima za socijalni rad i jedinicama lokalne samouprave.