DruštvoVesti

11.164 HITNIH MERA MUP-a OD POČETKA GODINE PROTIV VRŠILACA NASILJA U PORODIČNIM ODNOSIMA

Ministarstvo unutrašnjih poslova sa posebnom pažnjom i na sistematičan način pristupa problemu nasilja nad ženama, nasilja u porodici i partnerskim odnosima, a od početka ove godine izrečeno je 11.164 hitnih mera, izjavila je v. d. pomoćnik ministra, načelnik Sektora za ljudske resurse Ministarstva unutrašnjih poslova Dragana Trajković.
Trajković je na obeležavanju 18. maja, Dana sećanja na žene žrtve nasilja, na multisektorskom sastanku na temu rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici, precizirala da je od ukupnog broja izrečeno 3.497 hitnih mera privremenog udaljenja učinioca iz stana i 7.667 mera privremene zabrane učiniocu prilaska i kontaktiranja žrtve nasilja.
„Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije otvorilo je telefonsku liniju 0800-100-600 koja je besplatna i dostupna 24 časa preko koje se na nivou cele Srbije mogu prijaviti slučajevi nasilja“, rekla je Trajković.
Dodala je da je od početka godine evidentirano 1.558 krivičnih prijava za nasilje u porodici.
„Ukupan broj učinilaca je 1.536, od kojih je 1.392 lica muškog pola i 144 lica ženskog pola“, precizirala je Trajković.
Jedan od prioriteta Ministarstva unutrašnjih poslova, kako je istakla, je sprečavanje i suzbijanje svih oblika nasilja, posebno nasilja nad ženama, koje je obuhvaćeno i Strateškim planom policije.
Ona je dodala da je Ministarstvo konstantno radi i na edukaciji policijskih službenika za postupanje u slučajevima nasilja u porodici i partnerskim odnosima, koju je do sada prošlo 30. 347 policijskih službenika.
Multisektorski sastanak na temu rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici organizovalo je Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost Vlade Republike.