17. DANI KROMPIRA ODRŽANI DANAS U PEČENJEVCU

Tradicionalna poljoprivredna manifestacija „Krompirijada“ koja se u Pečenjevcu, inače, centru po proizvodnji ovog povrća na jugu Srbije, organizuje već skoro dve decenije, održana je danas u dvorištu Doma kulture „Tihomir Rakić – Veljko“.  Manifestaciju je otvorio gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović.

Leskovačka kotlina važi za mesto koje je idealno za uzgajanje povrtarskih kultura, a selo koje se izdvojilo kao centar proizvodnje krompira je upravo Pečenjevce, gde se od 2005. godine održavaju Dani krompira ili Krompirijada.

Manifestaciju, baš kao i prethodnih godina, otvorio je gradonačelnik Leskovca, Goran Cvetanović, koji je ovom prilikom uručio nagrade poljoprivrednicima koji su pobedili na kvizu znanja.

Direktor Doma kulture u Pečenjevcu, Miroslav Stanojević, poželeo je prisutnima dobrodošlicu na ovogodišnju Krompirijadu, manifestaciju koju je, kako ističe, predsednik Aleksandar Vučić, označio kao nešto najbolje iz Srbije.

Odaziv poljoprivrednih proizvođača govori da će se ova povrtarska biljka gajiti dugo u leskovačkom kraju, rekao je Stanojević.

Iako je suša ovog leta i proleća umanjila rod krompira, prema rečima poljoprivrednih proizvođača, prinos ove poljoprivredne kulture je solidan. Kilogram krompira se ovih dana na pijaci prodaje po 50 ili 60 dinara, dok je u maloprodaji cena 80 dinara.