DruštvoVesti

SAVET ZA PRAVNA PITANJA GRADSKOG ODBORA SNS ODRŽAO TRIBINU O SRETENJSKOM USTAVU

Savet za pravna pitanja Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Leskovcu održao je danas tribinu povodom 15. februara, Dana državnosti i Ustavnosti Republike Srbije.

Februar 15, jedan od najznačajnijih datuma za istoriju Srba, kada se obeležava Dan Državnosti i Dan ustavnosti, a ujedno pada i na veliki crkveni praznik Sretenje Gospodnje. Na ovaj datum, Bogorodica je prvi put uvela u hram novorođenog Hrista kako bi ga posvetila Bogu.

Srbija, od 2002. godine, proslavlja Dan državnosti 15. i 16. februara, u znak sećanja na dva vrlo važna istorijska događaja, a to su podizanje Prvog srpskog ustanka protiv Turaka u Orašcu 1804. godine, pod vođstvom Đorđa Petrovića Karađorđa i usvajanje prvog, izuzetno liberalnog Ustava Kneževine Srbije u Kragujevcu 1835. godine.

O donošenju Sretenjskog ustava, govorio je danas na tribini, održanoj u prostorijama Gradskog odbora Srpske napredne stranke u Leskovcu, advokat Milan Ljubić, ispred Saveta za pravna pitanja.

Tvorac Sretenjskog ustava bio je novinar, političar i diplomata Dimitrije Davidović i u skladu sa njim prvi put je izvršena podela vlasti; na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, koja važi i do dana današnjeg.

U Sretenjskom ustavu izražene su potrebe srpskog društva, nacionalna emancipacija, razbijanje feudalnih ustanova i autokratske vladavine.

Sretenje je kao državni praznik proglašen odlukom Skupštine Srbije 2001. godine, a od 2012. godine taj dan praznuje se 15. i 16. februara.