KulturaVesti

PREDSTAVLJENA KNJIGA „TARAKAN“ U LESKOVAČKOM KULTURNOM CENTRU

U Leskovačkom kulturnom centru sinoć je predstavljena najnovija knjiga „Tarakan“, Milke Knežević Ivašković, koja je krajem prošle godine proglašena za najbolji roman za mlade po odluci žirija Zmajevih dečjih igara, a potom dobila i nagradu Politikinog zabavnika.

Kada sam pre skoro deceniju, napisala krimi roman „Đavolji tobogan“, mislila sam da se više nikad neću baviti pisanjem. Međutim, uprkos tom mom razmišljanju, rodila se prava ideja za roman, pod nazivom „Tarakan“, čija se radnja odvija na Kosančićevom vencu u Beogradu,  ističe književnica Milka Knežević Ivašković.

Dok sam pisala „Tarakan“, bavila sam se, pre svega, istraživačkim radom, jer sam sebi dala zadatak da čitaoce, kroz priču o jednoj porodici upoznam sa delovima bogate istorije Kosančićevog venca, dodaje ona.

U okviru ovog romana, autorka Knežević Ivašković piše o događajima iz 1988. godine, o periodu kada se tek naziralo ono što će Srbiju, u političkom smislu snaći narednih godina i decenija.

„Tarakan“ je prevashodno namenjen čitalačkoj publici, iako će, nadam se, biti zanimljiv i čitaocima koji su odrastali osamdesetih godina prošlog veka, pa i starijima, odnosno i mladima, ali i onima koji se tako osećaju, poručuje Milka Knežević Ivašković.