DruštvoVesti

PROŠLE SU 23 GODINE OD NATO RAKETIRANJA PUTNIČKOG VOZA U GRDELIČKOJ KLISURI

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca u Grdeličkoj klisuri, pored Železničkog mosta preko Južne Morave, danas su obeležene 23 godine od NATO raketiranja putničkog voza. Putnički voz broj 393 gađan je iz aviona 12. aprila 1999. godine, dok je prelazio preko mosta, a tačan broj poginulih nikad nije utvrdjen.

Ovog puta, putnički voz, nije prošao u 12 sati i 15 minuta uz jednominutni zvuk sirene kao ranijih godina preko Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri kao podsetnik na taj prolećni dan, 1999.godine.

Medjunarodni voz 393 na relaciji Beograd-Skoplje, pogođen je u 11 sati i 55 minuta, kada su lokomotiva i dva putnička vagona bili na Železničkom mostu iznad Južne Morave. NATO je najpre demantovao da bombardovao most, a potom je stradanje civila u vozu proglasio „kolateralnom, odnosno uzgrednom štetom“.

Tačan broj putnika nastradalih u vozu nikad nije utvrđen, mada se pretpostavlja da je bilo preko pedeset.

Na komemorativnom skupu, prisutnima se danas obratila zamenica gradonačelnika Leskovca, Lidija Dimitrijević.

Pored rodbine žrtava, vence i cveće, na spomen-obeležje kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri, položile su i delegacije grada Leskovca,  zatim Jablaničkog upravnog okruga, Železnice i Vojske Srbije, kao i Organizacije boraca veterana rata od 1991. do 1999. godine.