DruštvoVesti

SPREČITI DEČJE BRAKOVE!

Nevladina organizacija Praxis organizovala je Okrugli sto na temu prevencije i eliminacije dečijih brakova u Srbiji u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju.

Dečji brakovi predstavljaju grubo kršenje prava deteta, i u Srbiji pogađaju uglavnom romsku populaciju, najčešće devojčice. Uzroci dečjih brakova su kompleksni, ali u osnovi je višestruka diskriminacija devojčica i žena, siromaštvo i nedostatak adekvatnog pristupa obrazovanju. Kroz sveobuhvatan i strateški pristup na više nivoa, projekat predviđa niz aktivnosti usmerenih, sa jedne strane, ka lokalnoj romskoj zajednici u kojoj se praksa dečjih brakova najčešće javlja, i, sa druge strane ka relevantnim institucijama i organizacijama u cilju jačanja saradnje i koordinacije i uspostavljanje lokalnih timova koji bi aktivno radili na prevenciji i eliminaciji dečjih brakova u lokalnim sredinama.

Podaci Istraživanja višestrukih pokazatelja rizika ukazuju na ogromnu razliku u prisustvu dečjih brakova u opštoj populaciji i romskim naseljima – 56% žena u romskim naseljima starosti 20 do 24 godine udalo se pre 18. godine, u poređenju sa 6% u opštoj populaciji, dok se 16% venčalo pre 15. godine, za razliku od samo 1% onih koje su se za to odlučile u opštoj populaciji.

Okrugli sto je održan u  okviru projekta „Prevencija i eliminacija dečjih brakova u Srbiji“ koji finansiraju Ambasada Kraljevine Holandije u Srbiji, Ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj Savezne Republike Nemačke u okviru Programa Nemačke razvojne saradnje “Inkluzija Roma i drugih marginalizovanih grupa u Srbiji“, a koji sprovodi NVO Praxis zajedno sa lokalnim partnerskim organizacijama. Socijalna ugroženost je najčešći slučaj dečjih brakova, odnosno siromaštvo. To doprinosi i kraćem životnom veku Romkinja, koje zavise od svoje porodice.

Cilj projekta je da doprinese prevenciji i eliminaciji dečjih brakova i poboljšanju položaja Romkinja u romskim naseljima u Kruševcu, Kragujevcu, Vranju, Subotici, Bačkoj Palanci, Smederevu, Novom Sadu i Leskovcu.