DruštvoVesti

NEDELJA BORBE PROTIV DISTROFIJE OBELEŽENA I U LESKOVCU

Udruženje distrofičara Jablaničkog okruga i ove godine, u periodu od 16. do 23. maja, obeležava Nedelju borbe protiv distrofije, nizom aktivnosti, kao što su: organizovanje šahovskog turnira i tribine na temu: Stvaramo uslove za inkluzivniji i ravnopravniji svet, zatim deljenje časopisa distrofičara građanima i medicinsko savetovanje iz oblasti fizijatrije.

Nedelja borbe protiv distrofije obeležava se u cilju podizanja svesti o pravima i mogućnostima, ali i problemima sa kojima se suočavaju osobe obolele od progresivnih neuromišićnih bolesti. U Srbiji je do sada zvanično registrovano 1.900 obolelih, mada se procenjuje da su ove brojke veće.

Prema rečima predsednice Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga, Dragane Petrović, vrlo često obolevaju deca i mladi, jer se bolest, kako naglašava uglavnom javlja u detinjstvu.

Kada je u pitanju funkcionisanje Udruženja distrofičara Jablaničkog okruga, podrška lokalne samouprave grada Leskovca, kako ističe Petrovićeva, ne izostaje. Ona je, ovom prilikom, ocenila da je Leskovac jedan od vodećih gradova u Srbiji, koji je položaj osoba sa invaliditetom podigao na viši nivo.

Nedelja borbe protiv distrofije je, inače, tradicionalna majska manifestacija koju je Evropska organizacija distrofičara ustanovila još 1973. godine.