DruštvoVesti

U OKVIRU PORODIČNO-PARTNERSKOG NASILJA OD POČETKA GODINE UBIJENO DEVET ŽENA U SRBIJI

Dan sećanja na žene, žrtve nasilja, 18. maj, vezuje se za ovaj datum 2015. godine, kada je za samo tri dana, sedam žena ubijeno od strane partnera ili člana porodice. Ustanovljen je na inicijativu ženskih organizacija u Srbiji, upravo zbog toga što je bilo primetno da je neophodna mnogo snažnija, institucionalna i društvena reakcija u cilju sprečavanja femicida.

Od početka godine u Srbiji je ubijeno devet žena, pet u porodično-partnerskim odnosima i četiri od strane drugih počinilaca.  Što se tiče teritorije Jablaničkog okruga, dve žene su ubijene u porodično-partnerskom nasilju i bila su tri pokušaja ubistva.

Prema rečima predsednice Organizacije „Žene za mir“, Ljiljane Nešić, primetno je da se nasilje intenzivira u prolećnim mesecima. Ona je podsetila na slučaj, koji se dogodio pre mesec dana u selu Malošištu, nedaleko od Doljevca, kada je muškarac, ubodima nožem, pokušao da usmrt nevenčanu suprugu. 

Od januara, ove godine, do današnjeg dana, putem SOS telefona u organizaciji, primljeno je 32 poziva.

O postupcima Osnovnog javnog tužilaštva u slučaju nasilja u porodici, govorila je danas  Renata Cvetanović, leskovački tužilac. 

Prema podacima Mreže „Žene protiv nasilja“, u toku prethodne godine, u okviru porodično-partnerskog nasilja, ubijeno je 20 žena, zatim dve devojčice, sedam žena izvan porodičnog nasilja, dok se za tri čeka odgovor nadležnih institucija.

Obeležavanju Dana sećanja na žene, žrtve nasilja u Leskovcu, pridružio se i Centar za devojke iz Niša, koji funkcioniše od 1998. godine.

Iskustvo višegodišnjeg rada sa ženama, a koje ima Organizacija „Žene za mir“ u Jablaničkom okrugu, pokazalo je da žene, bez obzira na godine starosti ili obrazovanje, zatim materijalno stanje ili nacionalnost, mogu da budu žrtve muškog nasilja, zaključak je sa današnjeg skupa, kojim je obeležen 18. maj, Dan sećanja na žene, žrtve nasilja.