KulturaVesti

U LESKOVCU DODELJENE MUZEJSKE NAGRADE ,,MIHAILO VALTROVIĆ“

Narodni muzej u Leskovcu domaćin je ovogodišnje Svečane skupštine Muzejskog društva Srbije, na kojoj su muzejskim radnicima širom Republike Srbije uručene prestižne nagrade „Mihailo Valtrović“.

U ime domaćina, leskovačkog Narodnog muzeja koji je do sada osvojio čast i zadovoljstvo da je u prilici da organizuje ovakav događaj izrazio je direktor Nebojša Dimitrijević.

,,Poslednjih godina mnogo se uradilo na marketingu, aktuelni su istraživački projekti, radi se na novim stalnim postavkama i muzeji se uključuju u sve moderne društvene tokove” poručila je predsednica Muzejskog društva Srbije Gordana Pajić.

Po oceni stručnog žirija na čelu sa predsednicom Čarnom Milinković, bilo je teško doneti odluku o najboljima za nagradu “Mihajlo Valtrović“ jer su stigle 22 prijave. Ipak odlučeno je da ovo najveće muzejsko priznanje u tri kategorije za najbolji muzej, autorski tim-projekat, odnosno za životno delo, pripadne muzeju u Knjaževcu, Galeriji Matice srpske, kao i kustosima iz zrenjaninskog i muzeja Vojvodine.

Najviše priznanje ,,Mihailo Valtrović” ove godine je pripalo Galeriji Matice srpske.

Za izložbu ,,Merak mi je” u ime timova, odnosno projekata, nagrada je pripala Oliveri Skoko iz zrenjaninskog muzeja.

Nagrade su uručene na svečanoj sednici Muzejskoj društva Srbije , a mnogi od nagrađenih koji su prvi put u leskovačkom Narodnom muzeju ističu da su impresionirani onim što su videli.
Podsećanja radi, naš muzej je čaj pet puta dobio prestižnu nagradu ,,Mihailo Valstrović“, četiri puta je proglašen muzejem godine, dok su arheolozi proglašeni najboljim autorskim timom.