KulturaVesti

FESTIVAL KRATKOG FILMA U PEČENJEVCU

Povodom Međunarodnog dana zaštite životne sredine, u prostorijama Doma kulture u Pečenjevcu održan je ovogodišnji Festival kratkog filma, pod nazivom „Planeti u spas – poslednji je čas“. Prvo mesto je pripalo Osnovnoj školi “Branko Radičević” iz Brestovca. Drugoplasirana je Osnovna škola “Slavko Zlatanović” iz Miroševca”, dok se na trećem mestu našla leskovačka škola “Trajko Stamenković”.

Učenici devet osnovnih škola sa teritorije grada Leskovca, sa svojim predmetnim nastavnicima, snimili su kratke filmove na temu zaštite životne sredine, a koji su prikazani danas, u sklopu ovogodišnjeg Festivala kratkog filma „Planeti u spas – poslednji je čas“.
U okviru današnjeg događaja, održana je i predstava, pod nazivom „Ekologijada“, koju su priredili učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ iz Pečenjevca.
Ovo je, inače, četvrta godina zaredom kako se održava ova manifestacija u organizaciji Doma kulture u Pečenjevcu i prema rečima direktora ove ustanove, Miroslava Stanojevića, interesovanje učeničkih ekipa iz brojnih osnovnih škola se iz godine u godinu povećava.
Kao dokaz da je tema zaštite životne sredine, u poslednje vreme, postala od presudnog značaja je i veliki broj pristiglih kratkometražnih filmova, naglasio je Stanojević.
Festival kratkog filma u Pečenjevcu zvanično je proglasila otvorenim članica Gradskog veća, Vladanka Stamenković.
Pokrovitelj festivala „Planeti u spas – poslednji je čas“ je lokalna samouprava grada Leskovca, a organizovan je i u saradnji sa Odeljenjem za zaštitu životne sredine, čiji su predstavnici bili deo stručnog žirija koji je odlučivao o najboljim kratkometražnim filmovima.