DruštvoVesti

POTPISIVANJE UGOVORA ZA PROJEKTE ZA OSNOVNE POTREBE STANOVNIŠTVA

Vlada Japana obezbedila je 450.095 evra za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici, Opštu bolnicu u Petrovcu na Mlavi i Dom zdravlja Kuršumlija, Dom zdravlja „Dr. Milan-Bane Đorđević“ Velika Plana, Dom zdravlja Kraljevo i Opštinu Medveđa.

Nj. e. g. Takahiko KACUMATA, ambasador Japana u Republici Srbiji potpisao je krajem februara ugovore za šest novih projekata za osnovne potrebe stanovništva, sa predstavnicima šest institucija.

Vlada Japana obezbedila je 450.095 evra za Specijalnu bolnicu za plućne bolesti u Surdulici, Opštu bolnicu u Petrovcu na Mlavi i Dom zdravlja Kuršumlija, Dom zdravlja „Dr. Milan-Bane Đorđević“ Velika Plana, Dom zdravlja Kraljevo i Opštinu Medveđa. Uključujući ove grantove, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine, iznosi preko 14,3 miliona evra. Ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda premašuje 500 miliona evra.

Ugovor na projektu obezbeđivanja specijalnog vozila od strane Ambasade Japana ispred opštine Medveđa, potpisao je Nebojša Arsić. Javno komunalno preduzeće „Obnova“ iz Medveđe je ovom donacijom dobilo Kombinovanu mašina sa specijalnim nastavkom u ukupnom iznosu od 76.305 €.

Projekti za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) POPOS donacije imaju za cilj da podrže socijalni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva. Vlada Japana pruža finansijsku pomoć neophodnu za implementaciju projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju zemlje. Životna sredina, zdravstvena zaštita, obrazovanje i socijalna zaštita su glavne oblasti interesovanja Vlade Japana. U Republici Srbiji realizovano je 228 POPOS projekata od 1999.godine.