DruštvoVesti

EKONOMSKA ŠKOLA „ĐUKA DINIĆ“ U LESKOVCU OBELEŽILA SVOJ DAN

U sedamdeset petu godinu postojanja, Ekonomska škola “Đuka Dinić“ u Leskovcu, ušla je sa 596 učenika i 76 profesora. U ovoj ustanovi, u okviru koje se svake godine traži mesto više, pripremaju se kadrovi za obrazovne profile: ekonomski, pravni, bankarski i finansijski tehničar, istaknuto je na svečanosti, povodom obeležavanja 74 godine rada i postojanja srednje Ekonomske škole.

Ekonomska škola formirana je 17. avgusta 1948. godine, kao Državna trgovačka akademija, a sadašnji naziv dobila je dve godine kasnije. U početku je bila smeštena u zgradi današnje Osnovne škole „Svetozar Marković“, a 1951. godine premeštena je u prostorije Gimnazije.

Ova srednjoškolska ustanova priprema kadrove za obrazovne profile: ekonomski, finansijski i pravni tehničar, kao i poslovni i finansijski administrator.

Prema rečima Biljane Đorđević, direktorke Ekonomske škole „Đuka Dinić“, o uspešnosti rada govore brojni primeri bivših učenika, koji se danas nalaze na čelu poznatih privrednih organizacija i ustanova, a mnogi od njih stigli su i do titule doktora nauka.

Da Ekonomska škola zaista predstavlja jednu od najboljih i najprepoznatljivih srednjoškolskih ustanova, ne samo u Leskovcu, nego i šire, u prilog tome svedoči i podatak da je učenik Miloš Radovanović, nedavno osvojio prvo mesto sa projektom „Ruka pod ruku“, na finalnom takmičenju učenika srednjih škola, u sklopu projekta „Bugarska ti pruža ruku – upoznaj je“.

Na obeležavanju 74 godine rada i postojanja prisustvovali su i predstavnici grada Leskovca, među kojima je bila i Brankica Stamenković, članica Gradskog veća, zadužena za oblast obrazovanja.

Obeležavanje Dana Ekonomske škole, započeto je intoniranjem himne „Bože pravde“, u izvođenju Vokalne grupe „Libero“ i u prisustvu predstavnika grada Leskovca, Školske uprave i brojnih drugih vaspitno-obrazovnih ustanova sa teritorije grada.