DruštvoVesti

SVEČANOM PODELOM INDEKSA DANAS POČELA AKADEMSKA GODINA U LESKOVCU

Akademska godina 2022/23 na Odseku za tehnološko-umetničke studije Akademije strukovnih studija „Južna Srbija“ u Leskovcu, počela je intoniranjem himne i podelom indeksa brucošima. Ukupno 78 studenata upisano je u prvu godinu, od kojih su samo troje na samofinansiranju.

Odsek za tehnološko-umetničke studije Akademije strukovnih studija „Južna Srbija“ u Leskovcu ili poznatija kao Viša tekstilna škola osnovana je 1959. godine i spada u red najstarijih državnih institucija, ne samo u Srbiji, već i u čitavom regionu.

Danas je to moderna visokoškolska ustanova sa četiri akreditovana studijska programa na osnovnim studijama, a to su: tekstilno inženjerstvo, tekstilna hemija i zaštita životne sredine, modni dizajn i bezbednost radne i životne sredine, a postoje i dva programa na master strukovnim studijama.

Poručivši studentima da je ulaganje u znanje velika investicija, Emilija Đikić-Jovanović, direktorka ove ustanove, naglasila je da bez obzira na to za koji su se od četiri studijska programa opredelili, brucoši će steći visok nivo kvalifikacija.

Ovom prilikom je istakla i značaj praktične nastave.

U Srbiji je ove školske godine, za upis na prvu godinu studija bilo 45.000 slobodnih mesta, od kojih država finansira studije za 30.000 brucoša.