DruštvoVesti

NAJBOLJI JE SRLETOV AJVAR

U organizaciji asocijacije ,,Bašta mašta” u etno-kompleksu Šop-Đokić na takmičenju u pripremi ajvara u okviru najvećeg gurmanskog karavana na Balkanu „Izađi mi na teglu“ učestvovalo je deset ekipa.
Cilj ovog putujućeg karavana koji iz godine u godinu već devet sezona obilazi gradove u Srbiji je promocija ajvara, koji je i zaštićeni brend grada Leskovca i afimacija pripreme đakonije koju svi vole na tradicionalan način.
Ono što je karakteristično je da je ,,Izađi mi na teglu” manifestacija koja je dobila humanitarni karakter jer su svi šporeti ,,smederevci” koji se dodeljuju kao nagrade pobednicima otišli u domove onih kojima su najpotrebniji.
Sigurno je da je Leskovac grad u kome se najbolje jede i najukusnija je hrana.
Takmičari ističu da svaki dobar ajvar zahteva trud, ali i poneku tajnu i kao poseban sastojak ljubav.
Najbolji ajvar odabrao je tročlani žiri koji je pratio tehnološki i proizvodni proces u toku celodnevne pripreme ajvara.
Nagrađeni učesnici ovogodišnjeg takmičenja su sledeće ekipe:

  1. Srletova ekipa
  2. Crven i blag
  3. TO Bojnik 1
    izjava 09.56 11.29 smeh
    Srđan Đorđević-Krle

„Čast nam je da i ove godine budemo jedan od gradova domaćina nacionalnog takmičenja u pripremanju ajvara, „Izađi mi na teglu“, koje se svake godine održava u brojnim gradovima u Srbiji u potrazi za najboljim majstorima ajvara. Leskovac je s pravom jedna od lokacija na kojoj se zaustavlja ovaj putujući karavan, jer je ajvar naš registrovani brend i jedna od prvih asocijacija na naš grad” poručio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović otvarajući manifestaciju.

U prethodnih osam sezona karavan je obišao oko 190 gradova i tokom takmičarskog dela napunjeno je preko 40.000 tegli ajvara. Ovogodišnja sezona karavana realizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, lokalnih samouprava gradova-učesnika, kao i brojnih sponzora, čija podrška iz godine u godinu ovaj projekat čini sve uspešnijim. Najbolji sa ovogodišnjeg takmičenja u spravljanju ajvara učestvovaće u finalnom nadmetanju pobednika iz svih gradova u Srbiji, koje će se održati u Beogradu 8. oktobra