KulturaVesti

U LESKOVAČKOM KULTURNOM CENTRU OTVOREN PRVI FESTIVAL KULTURE OSOBA SA INVALIDITETOM

Sa namerom da ukaže na to da u kulturi ne postoje granice umetničkog stvaranja, kao i da su svi stvaraoci jednaki, Leskovački kulturni centar priredio je danas, u saradnji sa četiri udruženja, prvi Festival kulture osoba sa invaliditetom. Ova manifestacija, organizovana je povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom.

U okviru prvog po redu, Festivala kulture osoba sa invaliditetom, učestvovala su ukupno četiri udruženja, koja postoje u Leskovcu. U pitanju su: Udruženje distrofičara, potom Udruženje obolelih od multiple skleroze sa područja Jablaničkog okruga, Savez slepih i slabovidih, kao i Udruženje mentalno nedovoljno razvijenih osoba, „Duga“.
Kao glavni cilj ove manifestacije, Sanja Conić, direktorka Leskovačkog kulturnog centra istakla je uklanjanje barijera. Ovo je, isto tako, i pozitivan primer, koji pokazuje nivo unapređenja društva, u kojem živimo.

Govoreći o predrasudama i stereotipima, koji postoje, kada su u pitanju osobe sa invaliditetom, psiholog, Ana Jovančević, naglašava da aktivan rad na promociji potencijala ovih osoba, može doprineti prevazilaženju predrasuda.
Jovančević je ovom prilikom naglasila, da osobe sa invaliditetom imaju pun, normalan i kvalitetan život, a da je jedina razlika u načinu funkcionisanja.

U holu Leskovačkog kulturnog centra, izloženi su umetnički radovi osoba sa invaliditetom, koji su nastali na brojnim kreativnim radionicama.
Festival kulture osoba sa invaliditetom finansijksi su podržali Ministarstvo kulture i informisanja, kao i leskovačka lokalna samouprava.