DruštvoVesti

JOŠ 386 UGOVORA O SUBVENCIJAMA, URUČENO POLJOPRIVREDNICIMA

Ovogodišnja podela subvencija poljoprivrednim proizvođačima, završena je danas u Leskovcu, uručenjem 386 ugovora, za šta je iz budžeta lokalne samouprave izdvojeno preko 21 milion dinara. Počev od 10. decembra do današnjeg dana, ukupno 962 poljoprivrednika, finansijski su podržana od strane grada.

U ime poljoprivrednika, prisutnima se obratila Mimica Kostić, iz Gornjeg Stopanja, koja se bavi uzgojem maline i višnje. Naglasivši, da je jedan od ključnih problema u poljoprivredi upravo nedostatak radne snage, Kostić je ovom prilikom istakla da pothitno treba pronaći rešenje za napuštena sela.
Između ostalog, iznela je zamerku i u vezi obimne dokumentacije, koju je potrebno prikupiti, radi konkurisanja za podsticajna sredstva.

U budžetu grada Leskovca, u ovoj godini, opredeljeno je 50 miliona dinara, za ukupno 962 subvencije, poljoprivrednim proizvođačima. Kako je istaknuto, izdvajanja za ovu oblast, u 2023. godini, će biti uvećana na 66 i po miliona dinara.
U periodu od 2013. godina, do danas, za poljoprivredne proizvođače, koji su ulagali u opremu za stočarstvo, voćarstvo, pčelarstvo, podizanje novih voćnjaka, zatim kupovali plasteničku foliju, sisteme za navodnjavanje ili vršili kopanje bunara, iz gradske kase, izdvojeno je 325 miliona dinara, za ukupno 8750 korisnika podsticajnih sredstava.

Inače, konkurs za dodelu podsticajnih sredstava Budžetskog fonda za razvoj poljoprivrede, bio je raspisan u periodu od 1. do 15. septembra, a pravo prijavljivanja imali su poljoprivredni proizvođači, koji su u tekućoj godini, uložili značajna sredstva u novu opremu i mehanizaciju.