DruštvoVesti

24 GODINE SU PROŠLE OD BOMBARDOVANJA VOZA U GRDELIČKOJ KLISURI

Komemorativnim skupom i polaganjem venaca u Grdeličkoj klisuri, pored Železničkog mosta preko Južne Morave, danas su obeležene 24 godine od NATO raketiranja putničkog voza.
Putnički voz broj 393 gađan je iz aviona 12. aprila 1999. godine, dok je prelazio preko mosta, a tačan broj poginulih nikad nije utvrdjen.

Medjunarodni voz 393 na relaciji Beograd-Skoplje, pogođen je u 11.40 sati, kada su lokomotiva i dva vagona puna putnika bili na Železničkom mostu iznad Južne Morave.

NATO je najpre demantovao da bombardovao most, a potom je stradanje civila u vozu proglasio „kolateralnom, odnosno uzgrednom štetom“.
„Ima događaja koji nas obeleže do srži. Urežu se u svest i podsvest, pojedinačnu i kolektivnu. Postanu nešto što nosimo u svakom svom dahu, u svakoj svojoj misli i delu. Mesto na kome danas stojimo simbol je jednog takvog događaja. I koliko god želeli da ga izbrišemo iz prošlosti, iz svog iskustva, breme strašne tragedije koja se pre 24 godine ovde desila ostaće zauvek deo našeg identiteta” kazao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović nakon minuta ćutanja u čast palim žrtvama i i intoniranja himne Bože pravde.

Vence i cveće su uz zvuke Lenjinovog marša na spomen-obeležje kod Železničkog mosta u Grdeličkoj klisuri položile pored rodbine žrtava delegacije grada Leskovca predvodjena gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem,Skupštine grada Leskovca, zatim Jablaničkog okruga, Železnica Srbije i Vojske RS, Organizacije boraca veterana rata 1991. do 1999. godine, nakon čega je usledio prolazak voza.