DruštvoVesti

POTPISANI UGOVORI ZA DVA PROJEKTA VEZANA ZA ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE

U svečanoj Sali grada Leskovca danas je održano potpisivanje ugovora o realizaciji dva projekata koji kroz EU PRO Plus koji implementira UNOPS, sprovodi Evropska unija u saradnji sa Vladom Republike Srbije i čija je vrednost preko 700 hiljada evra.
Reč je o projektima: ,,UNAPREĐENJE SISTEMA UPRAVLJANJA OTPADOM U URBANOM PODRUČJU LESKOVCA UZ MODERNA I INOVATIVNA, EKOLOŠKI PRIHVATLJIVA REŠENJIA – PRO WASTE INNOVATIVE SOLUTIONS” i ,,PRETHODNA STUDIJA REKULTIVACIJE ZATVORENE DEPONIJE ČVRSTOG OTPADA NA LOKACIJI „BRST“ U EKOLOŠKI PRIHVATLJIVO PODRUČJE JAVNE NAMENE”.
Zamenica gradonačelnika Leskovca Lidija Dimtrijević, potpisala je danas u svečanoj sali grada, ugovore o realizaciji dva projekta sa partnerskim institucijama.
Ova dva projekta proistekla su iz strategije održivog integralnog razvoja urbanog područja grada Leskovca. Grad Leskovac na ovaj način pokazuje da vodi brigu o zaštiti životne sredine jer oba projekta se upravo tiču unapređenja kvaliteta života, očuvanju i zaštiti životne sredine u našem gradu.
Ugovor o realizaciji projekta sa donatorom potpisao je gradonačelnik dr sci. med. Goran Cvetanović a sertifikate za oba projekta uručili su ambasador Evropske unije u Srbiji Emanuel Žiofre i ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Ukupno će biti postavljena 22 podzemna kontejnera, od toga je 8 za čvrst komunalni otpad, a 14 ostalih su za reciklabilni otpad. Značajna stvar u ovom projektu je i nabavka specijalnog vozila za prikupljanje i odvoz otpada koje je najsavremenije opremljeno digitalnim merenjem otpada, sa pogonom na metan čime se štiti životna sredina. Značajno je i to da se ovim projektom, od malena podiže svest naših najmlađih sugrađana, zbog čega su i izabrane lokacije u osnovnim školama. Na ovaj način pokreće se i ciklus primarne selekcije otpada što je neki prvi korak u procesu reciklaže otpada, rekao je Kostić.

Partnerske insititucije na ova dva projekta su: Grad Leskovac – odeljenje za društvene delatnosti i lokalni ekonomski razvoj, JP “Urbanizam i izgradnja“, Akademija za poslovne studije Južna Srbija, Nevladina organizacija Konektor i Centar za stručno usavršavanje u obrazovanju.