DruštvoVesti

BURNA SEDNICA SKUPŠTINE GRADA LESKOVCA

Na današnjoj, 4.po redu sednici skupštine grada Leskovca pred odbornicima je izmedju ostalog odluka o izvšenju budžeta grada Leskovca u prvih šest meseci ove godine, izmene plana javnih nabavki, kao i o odredjivanju linija javnog prevoza na teritoriji grada.
Nakon višesatne rasprave u prepodnevnom delu zasedanja skupštine grada Leskovca najpre o zapisniku, a zatim o predlozima za dopunu dnevnog reda od strane opozicije vezanih za infrastrukturu, funkcionisanje ustanova, najpre zdravstvenih koji nisu usvojeni i o tome ko je koga vređao tokom prethodnih sednica, pozicija opoziciju ili obrnuto, tek nakon pauze krenulo se sa radom po usvojenom dnevnom redu skuštinskog zasedanja.
Odbornici su se saglasili ipak sa predlogom odborničke grupe Narodnog pokreta Srbije i POKS-a o potrebi formiranja Registra dece i odraslih sa smetnjama u razvoju radi ustanovljenja statusa roditelj – negovatelj.
U orazloženju predloga je naglašena potreba da se sagledaju roditelji koji zbog problema svoje dece nisu u mogućnosti da rade i ostvare zaradu , jer su neophodni konstantno svojoj .
Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je rekao da će se ovaj predlog prihvatiti, da je budžet grada Leskovca stabilan i svakako može da podnese izdvajanja za ovu svrhu.
Ovo pravo mogao bi prema podacima kojima se raspolaže mogao da kopristi jedan od roditelja pod uslovom da je nezaposlen i da brine o svom detetu koje je potpuno zavisno od roditelja, a reč je o broju od 50 do 60 takvih roditelja. Zbog toga će biti potrebno da se formira stručna komisija koja će odlučivati o ovom pravu.
Pred odbornicima gradske skupštine u popoidnevnom delu zasedanja najpre su bili Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za deo stambenog naselja između ulice Radanske i Balkanske na Hisaru , deo podsektora 2a u Planu generalne regulacije 5 u Leskovcu , Predlog Odluke o donošenju Plana detaljne regulacije za deo naselja Obrad Lučić “ , istočno od opštinskog puta OP – 16- zona 2 , celina 26 u Planu generalne regulacije 16 u Leskovcu , zatim Predlog Odluke o izradi Prve izmene i dopune dela Plana generalne regulacije 6 – „ Dubočica “ u Leskovcu – celina 2 i Predlog Odluke o izradi Plana detaljne regulacije za delove zone І i ІІ i zonu ІІІ na prostoru sanitarne deponije „ Željkovac “ u Leskovcu.
Kada je reč o usvojenom nacrtu odluke o određivanju linija gradskog i prigradskog saobraćaja broj linija je povećan za 20, tako da u odnosu na prvobitni plan iznosi 54 linija, a realizovaće se umesto sa million 726 hiljada kilometara sa 2 miliona 585 hiiljada 86 kilometara na šta je konzorcijum prevoznika dao pristanak. Definisane su i linije u užem gradskom jezgru.
U prvoj polovini ove godine prihodi u gradskom budžetu ostvareni su u iznosu od 2 milijarde, 674 miliona, 72 hiljade dinara što predstavlja 38,3 procenta planiranih sredstava i uprkos teškoćama zbog rešavanja problema blokade Medicinske škole usled čega su izostaliu transferi iz republičkog budžeta. Uprkos tome sve obaveze prema zaposlenima i po računima su izmireni na vreme, naglašeno je na današnjoj sednici skupštine grada Leskovca .
Rashodi su za prvih šest meseci realizovani sa 2 milijarde 584 miliona 739 hiljada dinara, a zabeležen je deficit od 205,9 miliona dinara, dok je saldo na računu grada 30.juna iznosito 80,5 miliona dinara.