DruštvoVesti

DVE MINISTARKE DANAS POSETILE LESKOVAC

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski ministarka privrede Adrijana Mesarović, posetilesei grad Leskovac u okviru promocije kampanje za podršku ženama preduzetnicama u ruralnim područjima, i razgovarala sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem na temu demografije i privrednog okruženja.

Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović upoznao je dve ministarke na prijemu koji je priredio za njih u svečanoj Sali grada Leskovca sa privrednim kretanjima u Leskovcu, smanjenjem nezaposlenih, kao i sa brigom o deci, mladima, trudnicama i porodiljama, kao i da smo prva lokalna samouprava koja je uvela prenatalne testove.

Ministarka za brigu o porodici i demografiju Milica Đurđević Stamenkovski je ukazala na to da je čitav jugoistok i istok naše zemlje na najvećem udaru tzv. bele kuge, ne samo zbog negativnog migracionog salda, već zbog činjenice da nam se manje dece rađa nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Moramo da uradimo mnogo toga da kroz deset godina imamo potpuno drugačiju demografsku sliku na ovim prostorima i u Srbiji u celini.

Ministarka za privredu Adrijana Mesarović je istakla značaj državnih podsticaja kako za otpočinjanje, tako i za unapredjenje poslovanja.

Protekle nedelje u Narodnoj skupštini Republike Srbije usvojene su izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.
Time smo postali zemlja sa ubedljivo najvećim roditeljskim dodatkom, ne samo na Balkanu, a postali smo konkurentni, kada uporedimo populacione mere, i sa drugim državama sveta,
istaknuto je ovom prilikom uz uverenje da će će populacione mere lokalne samouprave, zatim uvećan roditeljski dodatak, podrška ženama preduzetnicama, ženama na selu, podrška porodicama koje se bave starim zanatima, doneti konkretan rezultat i postepeno napraviti određene pomake kako bi nam se ovde više dece rađalo.