DruštvoVesti

POLOŽAJ I BUDUĆNOST ZANATLIJA U LESKOVCU

Da li zanatlija starih zanata postaje izuzetno zanimanje kojem se napokon odaje poštovanje u svetskoj kulturnoj baštini? Odgovor na ovo pitanje dat je tokom predavanja „Stari zanati u Leskovcu“. Kao organizator, Narodna biblioteka „Radoje Domanović“, ovom aktivnošću, učestvovala je u okviru manifestacije Dani evropske baštine.

Prema rečima istoričara Živana Stojkovića, zanatstvo je nekada predstavljalo temelj ekonomskog napredovanja, a Leskovac bio jedan od najpoznatijih zanatskih centara u zemlji. Međutim, kako ističe, vrlo brzo potisnuto je snažnim indrustrijskim razvojem.

Svi održivi zanati, oni koji i danas mogu da nađu nekoga kome taj proizvod treba, mogu da pretrpe izvesne izmene da bi se prilagodili novom vremenu. Međutim, oni u suštini ostaju isti, rade se rukom, od prirodnih materijala koji se nalaze u okruženju, prave se zahvaljujući umeću i veštini koja zaista zaslužuje da se vrednuje kao nacionalno blago.

Za zanatlije možemo reći da su svedoci vremena i da predstavljaju neraskidivi, a ujedno i jedini živi deo tradicije jednog naroda, istakao je profesor istorije, Miroslav Karanfilović.

Manifestacija Dani evropske baštine, u okviru koje su i organizovane jučerašnje aktivnosti u leskovačkoj biblioteci, pokrenuta je 1985. godine na inicijativu Saveta Evrope, a 1999. godine, pridružila se i Evropska unija sa ciljem podizanja svesti građana o bogatstvu i kulturnoj raznolikosti Evrope.

Pored predavanja na kome su govorili istoričari Živan Stojković i Miroslav Karanfilović, posetioci su mogli da pogledaju i film „Opstanak zanata uprkos vremenu“, kao i izložbu rukotvorina posvećenu starim zanatima.