DruštvoVesti

OD DANAS KOVID PROPUSNICE

Od danas 23. oktobra, od 22 časa, uvode se obavezne kovid propusnice za boravak u svim ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru. To se odnosi na sve ugostiteljske objekte – restorane, kafiće, barove i sve slične objekte nakon 22 časa, tako da neće moći da se boravi u zatvorenom bez važeće kovid propusnice. Ova odluka nije po volji jednom broju ljudi koji su počeli da organizuju proteste.
Propusnice koje se uvode ne podrazumevaju samo dokaz o vakcinaciji, već i PCR test, ne stariji od 72 sata, antigenski test ne stariji od 48 sati i potvrdu o preležanom koronavirusu, ne stariju od sedam meseci.
Kovid redar će skenirati QR kod, koji pokazuje da li je sertifikat validan, navela je premijerka i dodala da će sertifikat moći da se pokazuje u papirnom obliku ili u digitalnom formatu, preko mobilnog telefona.
Kovid propusnice neće imati fotografije, već će kovid redari i druga ovlašćena lica moći da zatraže na uvid lični dokument sa fotografijom uz propusnicu, bilo ličnu kartu ili pasoš ili drugi zvanični dokument izdat od zvaničnog organa.
U našoj zemlji građani su već počeli da izražavaju nezadovoljstvo ovom odlukom, a u Leskovcu nakon prvog protesta koji je propao u četvrtak 21.oktobra, danas se okupilo u centru grada nekoliko destina građana .

Za strane državljane je potreban digitalni EU sertifikat ili sertifikat one zemlje sa kojom Srbija ima potpisan ugovor o priznavanju sertifikata, ukazala je Brnabić i najavila da će Vlada odluku o uvođenju kovid propusnica usvojiti na sutrašnjoj redovnoj sednici. Inače u kriznom štabu se nadaju da će uvođenje kovid propusnica pospešiti vakcinaciju, kao jedini način da pobedimo koronavirus,a do sada prvu dozu vakcine primilo 54,6 odsto punoletnih osoba, drugu 52,5 procenata, a treću dozu približno 15 odsto.