PrivredaVesti

AMBASADOR TURSKE HAMI AKSOJ POSETIO LESKOVAC


Ambasador Turske Hami Aksoj danas je boravio u poseti Leskovcu i sa gradonačelnikom Goranom Cvetanovićem i vlasnikom kompanije Džinsi Tanerom Bujkačinom i Jasinom Denizom obišao pogone ove firme.
Nakon razgovora u kabinetu gradonačelnik Cvetanović i ambasador Aksoj su u društvu vlasnika Tanera Bujkačina i Jasina Deniza obišli pogon turske kompanije Džinsi u nekadašnjem objektu Sintetike, gde su medijske ekipe boravile prvi put. Razvovor je vođen o o privrednoj klimi, o istoriji grada kada je Leskovac bio industrijski centar Evrope, Srpski Mančester. Gradonačelnik je ambasadora upoznao sa činjenicom da Leskovac poseduje NALED-ov BFC sertifikat sa 96,33% ispunjenosti kriterijuma.
Kompanija Džinsi je spona našeg grada i Republike Turske. Džinsi posluje u nekadašnjem objektu Sintetike i Srboleka. U Leskovcu zapošljava više od 800 radnika. Kada je reč o objektu nekadašnje Sintetike 2018. godine je potpisan ugovor o dugoročnom zakupu hale na 21 godinu. Republika je uložila 193 miliona u ovaj objekat, a vlasnici 7,5 miliona evra.
Gradonačelnik je u svom obraćanju najavio proširenje pogona kompanije Džinsi u objektu nekadašnjeg Srboleka sa izgradnjim prostora od 1070 kavdratnih metara, ulaganjem od milion i 200 hiljada evra koji će biti otvoren početkom naredne godine.
Ambasador Turske Hami Aksoj je kazao da mu je zadovoljstvo što je posetio Leskovac i zahvalio se gradonačelniku na gostoprimstvu i toploj dobrodošlici i plodonosnom sastanku.
Vlasnik kompanije Džinsi Taner Bujkačin se zahvalio ambasadoru i gradonačelniku na današnjoj poseti i rekao da kompanija u Leskovcu posluje 11 godina te da se oni osećaju kao Turci i Srbi koji žive u Leskovcu i Istanbulu i rekao da prilikom njihovog dolaska nije bilo puno turskih investicija u zemlji, te da su zbog ljubavi prema Srbiji pomogli svakom zainteresovanom investitoru da dođe sa čime će i nastaviti.
Leskovac će uskoro postati dom još jednoj kompaniji iz Turske. Reč je o firmi Erenli.