DruštvoVesti

LEBANE OBELEŽILO DAN OPŠTINE

Svečanom akademijom i dodelom Osmonovembarskih nagrada, kojoj je prethodilo sečenje slavskog kolača i liturgija, opština Lebane je obeležila Dan opštine.
Na osnovu predloga Odbora za nagrade i priznanja lokalni parlament je doneo odluku da ove godine Osmonovebbarskim priznanjima nagradi najuspešnije pojedince i kolektive.
Osmonovembarska povelja pripala je Marku Čadežu, predsedniku Privredne komore Srbije za izuzetnu saradnju , podršku i pomoć područjima koja su bila pogođena nevremenom u januaru ove godine. Osmonovembarske plakete ove godine biće uručene Milošu Ćiriću načelniku Jablaničkog upravnog okruga, Ani Stanisavljević za primer dobre prakse ženskog preduzetništva u oblasti poljoprivrede i Privrednom društvu Konto fruit doo iz Togočevca za izuzetan doprinos u oblasti poljoprivrede.
Osmonovembarska priznanja u obliku pohvale sa novčanom nagradom od 20.000 dinara pripaqla su najboljim đacima i sportistima. Kako je naglasio predsednik opštine Ivan Bogdanović ove nagrade su rezultat angažovanja i požrtvovanosti, a lokalna samouprava nastoji uz podršku Vlade RS i predsednika Srbije Aleksandra Vučića brojnim ulaganjima da stvori bolje uslove za život u ovoj varoši koja je slobodu dočekala na Mitrovdan 1944.godine, dan koji se slavi kao slava i dan oslobođenja. Veliki izazov je pred nas u poslednje dve godine postavila epidemija korona virusa.
U ime nagrađenih obratio se predstavnik Privredne komore Srbije Aleksanadar Milićević koji je primio nagradu umesto Marka Čadeža predsednika ove asocijacije . On je istakao da je opština Lebane primer dobre prakse jer ima mlado i perspektivno rukovodstvo na čelu sa predsednikom Bogdanovićem.
Na svečanosti povodom obeležavanja 8. novembra, Dana opštine Lebane i slave ove varoši , prisustvovali su gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, prestavnici Vojske i Srpske pravoslavne crkve, narodna poslanica Olivera Pešić, direktor Privredne komore Goran Jović, načelnik Jablaničkog upravnog okruga Miloš Ćirić, ali i poznati srpski glumac Lazar Ristovski koji u Caričinom gradu trenutno sa kolegama snima film “Saligija”.
U programu su nastupili Gudački kvartet Leđero, Vokalni sastav Libero i glumci Narodnog pozorišta u Leskovcu, Petra Dimitrijević, Mina Cocić i Filip Radivojević, kao i Nikola Stošić koje je predstavio Lebane nekad.
Obred presecanja slavskog kolača upriličen je u sali skupštine opštine, a ovaj čin služio je namesnik Jablanički Hadži Ivan Marković uz sasluženje lebanskog sveštenstva.
U progodnoj besedi namesnik Jablanički hadži Ivan Marković pozvao je građane na jedinstvo, hrišćansku ljubav, praštanje i milosrđe i poručio da samo ove vrednosti doprinose sveopštem miru i harmoniji.
Ovogodišnji domaćin slave Slavoljub Živković predao je domaćinstvo za narednu godinu Bratislavu Islamoviću i tom prilikom poželeo svima puno zdravlja i sreće.
Predsednik opštine Ivan Bogdanović naglasio je da se već treću godiunu za redom Sveti Dimitrije proslavlja kao slava opštine Lebane. On je građanima poželeo najpre puno zdravlja, a zatim i prosperitet na svim poljima.
Prilikom obreda sečenja slavskog kolača poštovane su epidemiološke mere shodno pandemiji vezanoj za korona virus i uz prisustvo ograničenog broja osoba.