ZBOG PREDSTOJEĆIH ZADUŠNICA UREĐENO SVETOILIJSKO GROBLJE

U susret Zadušnicama, ovog vikenda tradicionalna akcija čišćenja divljih deponija i uređenja javnih površina sprovedena je kod Svetoilijskog groblja, na jajinskom putu.

Imajući u vidu da će pravoslavni vernici sledećeg vikenda obeležiti Zadušnice, posvećene upokojenima, nadležne službe sa teritorije grada Leskovca pristupile su pripremama. Groblja su pokošena, a ubrzani su i radovi na čišćenju smeća i uređenju prostora na Svetoilijskom groblju.
Ovom prilikom, upućen je apel građanima da se savesno odnose prema otpadu, odlažući ga na pravilan način i na predviđena mesta, jer očuvanje životne sredine zavisi upravo od njihovih postupaka.

Akcija čišćenja i uređenja biće nastavljena i sutra, u Gornjem Bunibrodu, na izlazu iz sela, ka Grdeličkom putu.

Javno-komunalno preduzeće „Komunalac“, Odeljenje za zaštitu životne sredine grada Leskovca, Odeljenje komunalne milicije i Kompanija „Porr Werner i Weber“, već osam godina sprovode akcije čišćenja divljih deponija i uređenja javnih površina.
Ministarstvo zaštite životne sredine raspisalo je javni konkurs za projekte prevencije nelegalnog odlaganja i uklanjanja otpada, i tim povodom pozvalo gradove i opštine da kandiduju projekte kako bi, uz podršku države, rešili problem divljih deponija na svojoj teritoriji.
Za ove aktivnosti, izdvojeno je više sredstava u poređenju sa prethodnom godinom, u kojoj je, uz podršku Ministarstva, ali i zahvaljujući dobroj saradnji sa lokalnim samoupravama, uklonjeno 500 od ukupno 3.500 smetlišta u Srbiji.
U 2022. godini, biće pojačane i kontrole, kako jednom očišćene lokacije ne bi ponovo postajale deponije.