DruštvoVesti

SRBIJA OBELEŽILA DAN PRIMIRJA U PRVOM SVETSKOM RATU

Srbija danas obeležva državni praznik Dan primirja u Prvom svetskom ratu. Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra i podseća na dan kada su, 11. novembra 1918. godine u železničkom vagonu francuskog maršala Foša u Kompijenu, sile Antante potpisale primirje sa Nemačkom i time okončale Prvi svetski rat, najveći oružani sukob u istoriji čovečanstva do tada.
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i predsednica Odbora za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije Darija Kisić Tepavčević položili su danas vence na Spomen-kosturnicu branilaca Beograda u Prvom svetskom ratu na Novom groblju.
Vence su položili i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, predstavnici udruženja opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije, potomci kraljevske porodice Karađorđević i diplomatskog kora.
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić poručio je tim povodom da je današnji dan dan velikog ponosa našeg naroda i istakao da smo dužni da njihovu žrtvu pamtimo i svakog drugog dana, a ne samo danas.

Dačić je ukazao na to da je još letnjih dana 1914. godine našim precima bilo jasno šta moraju da urade i nisu postavljali pitanje zašto moraju da obuku uniformu i uzmu pušku iako je prošlo samo godinu dana od kada su ostavili pušku i skinuli uniformu.
Nema kuće u Srbiji koja nije dala žrtvu. Ceo svet se našoj zemlji divio i skidao kapu našim herojima, rekao je Dačić i podsetio da je na mirovnoj konferenciji u Versaju 1919. godine rečeno da je Srbija izgubila 1.250.000 ukupnog stanovništva, što je predstavljalo trećinu stanovništva, a 60 odsto muške populacije radno sposobne.
On je istakao da bi malo koja zemlja mogla posle toga da se uzdigne i obnovi.

Ko je osim Srbije krenuo dalje kao pobednik u obnovu. Malo je takvih naroda, naveo je on i dodao da o našim junacima ne pričamo samo mi tako i u tom smislu podsetio na reči francuskog generala Franša de Perea koji je govorio da su ti junaci seljaci, slobodni i gordi na svoju rasu, gospodari svojih njiva.
Dačić je naglasio da je cena koju smo platili bila ogromna i dodao da to ujedno pokazuje i vrednost onoga što smo branili.
Srbija se seća deda i pradedova, majki pre jednog veka, njihove želje da budu slobodni i žive kako hoće. Možda smo u prošlosti nekada i zaboravili to herojstvo, ali danas smo ovde da kažemo da se to nikada više neće dogoditi. Imali su zašto da žive, imamo za šta da ih pamtimo i slavimo, poručio je Dačić i u ime cele Srbije odao poštu herojima koji su sahranjeni u Beogradu, ali i širom Srbije, Balkana, Evrope i sveta.
Dan kapitulacije Nemačke u Prvom svetskom ratu je državni praznik u Republici Srbiji koji se obeležava 11. novembra.
Ovaj državni praznik se u Republici Srbiji proslavlja od 2012. godine. Pre toga se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine. Ovaj dan se praznuje neradno.
Ratni put Srbije od Albanske golgote do vaskrsa na Solunskom frontu ispisao je jednu od najslavnijih stranica istorije našeg naroda. Ovaj put je svedočanstvo o hrabrim delima naših predaka. Iz ugla današnjice istorijske lekcije iz Prvog svetskog rata služe nam kao podsetnik da sloboda ima jedan univerzalni značaj i da je trebamo čuvati svom snagom.
Kao simboli pobede u ratu koriste se cvet Natalijine ramonde i lente sa Albanske spomenice. Natalijina ramonda je retka vrsta biljke koja raste na svega nekoliko mesta na Balkanu. Jedna od karakteritika ovog cveta je da iako se potpuno osuši ukoliko se zalije ponovo oživi. Ta njegova osobina simbolično se vezuje za oporavak i „ponovno rađanje“ srpske vojske na Krfu. Srpska vojska uz pomoć saveznika uspela je da porazi neprijatelja i u jesenjim danima 1918. godine oslobodi porobljenu otadžbinu.