DruštvoVesti

DRŽAVA ĆE BESPOVRATNO KREDITIRATI STANOVE ZA MLADE BRAČNE PAROVE

Ministar za brigu o porodici i demografiju, Ratko Dmitrović, izjavio je da će ceo paket mera pronatalitetne politike, koje je najavio predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, biti poznat do kraja januara 2022. godine, i da će država, pored značajnog povećanja roditeljskog dodatka, bespovratno kreditirati stanove za mlade bračne parove sa najmanje 20 hiljada evra.

Osvrnuvši se na izjavu predsednika Vučića, koji je najavio da će roditeljski dodatak za prvo dete sa 100.000, biti povećan na 300.000 dinara, ministar Dmitrović je rekao da će povećanja sigurno biti i za drugo i treće dete, ali da iznosi još uvek nisu precizirani.

Prema njegovim rečima, kada su u pitanju podsticaji za stambeno zbrinjavanje mladih bračnih parova, država će najverovatnije učestvovati sa 20.000 evra za svaku porodicu. Ova mera biće vezana za žene, odnosno, žena će biti nosilac prava vlasništva kako ne bi došlo do zloupotreba, kaže Dmitrović.

Takođe, izuzetno je važna i mera koja se odnosi na položaj studenata, rekao je ministar i objasnio da će studentkinje koje u toku studiranja zatrudne imati privilegovan položaj po pitanju polaganja ispita, odnosno imaće mogućnost da u saradnji sa profesorima biraju termine izlaska na ispite.

Takav privilegovan položaj bio bi ograničen na primer do 26 godina, ali bi svakako omogućio mladim ženama da rode jedno ili dvoje dece još u toku studiranja, naglasio je on, uz napomenu da je ova mera povezana s problemom steriliteta, koji se drastično uvećava što je žena starija.

Predložene mere, najava su značajnijeg i sadržajnijeg odnosa prema pitanju demografije i ubeđeni smo da mogu da daju pozitivne rezultate, navodi ministar za brigu o porodici i demografiju, Ratko Dmitrović.