KulturaVesti

POČELI „DANI NIKOLAJA TIMČENKA“

Manifestacija „Dani Nikolaja Timčenka“ počela je sinoć u Leskovačkom kulturnom centru i trajaće do sutra, 5. decembra. Ovogodišnja dobitnica nagrade „Nikolaj Timčenko“ je Gorana Raičević za knjigu „Agon i melanholija: život i delo Miloša Crnjanskog“.

U okviru svečanog otvaranja promovisane su dve knjige Nikolaja Timčenka, „Iskustva i iskušenja kritičke reči“ i „Duh i pravci poezije“ , kao i Zbornik radova Nikolaj Timčenko u svome i u novom dobu.

Ovogodišnja nagrada Nikolaj Timčenko namenjena najboljim srpskim delima iz oblasti nauke o književnosti, otići će u ruke Gorane Raičević, za monografiju „Agon i melanholija: Život i delo Miloša Crnjanskog“.

Prema rečima predsednika Zadužbine, Jovana Pejčića, dugogodišnje istraživanje iznedrilo je knjigu od izuzetnog značaja kako za našu nauku o književnosti, tako za srpsku kulturu uopšte. Žiri, kako kaže, nije imao dilemu, jer naučna sinteza Agon i melanholija, je delo koje u ovoj godini, što se nauke o književnosti tiče, nema u svojoj oblasti premca i jednoglasno je odlučio da Gorani Raičević dodeli nagradu za 2021. godinu.

Ova manifestacija u organizaciji Zadužbine “Nikolaj Timčenko” održava se od 3. do 5. decembra, a prvi put, program će biti realizovan na tri lokacije u gradu.