DruštvoVesti

POSLOVANJE LESKOVAČKOG VODOVODA I DALJE OPTEREĆENO OTPLATOM KREDITA

Poslovanje leskovačkog „Vodovoda“ maksimalno je opterećeno otplatom kredita KFW banke, koji se finansira iz sredstava ovog javno-komunalnog preduzeća. To je jedna od obaveza, ali istovremeno i problem, sa kojim će „Vodovod“ nastaviti da se suočava i u toku 2022. godine.

Kada je u pitanju kredit KFW banke, Javno-komunalno preduzeće „Vodovod“ je u 2021. godini, na ime glavnog duga, isplatilo 223 hiljade evra, odnosno nešto više od 26 miliona 300 hiljada dinara. Isto tako, govoreći o kamati, isplaćen je iznos od 85 hiljada evra ili skoro 10 miliona 50 hiljada dinara.

Zbog zastarelosti vodovodne mreže na teritoriji grada Leskovca, ovo javno-komunalno preduzeće suočava se sa velikim brojem havarija na dnevnom nivou. Takođe, prema rečima direktora, Staniše Ristića, jedan od problema je i otežano očitavanje vodomera, jer od 24 hiljade 250 vodomera, kako kaže, na mesečnom nivou, preko 1200 vodomera ostane neočitano.

Tokom 2022. godine, prema najavi direktora Ristića, planira se i zamena, servisiranje, kontrolisanje i overavanje oko 4.500 vodomera na području grada Leskovca.