KulturaVesti

PRAISTORIJSKI ČOVEK U LESKOVCU

Nakon ogromne pažnje svetske i domaće javnosti koju je doživeo predstavljanjem na izložbi u Dubaiju i u Narodnom muzeju Srbije, projekat “Virtuelno oživljavanje praistorijskog čoveka iz Lepenskog vira”, premijerno je predstavljen i publici u Leskovcu.

U Digitalnom kulturnom centru, koji funkcioniše u okviru Leskovačkog kulturnog centra, predstavljen je projekat srpskih naučnika i inovatora, verno prikazano lice praistorijskog čoveka, čiji su ostaci otkriveni na lokalitetu Lepenski vir u istočnoj Srbjii, a koje je oživljeno pomoću Metahuman tehnologije, razvijene u našoj zemlji.

Lobanja ovog čoveka čuva se u Laboratoriji za bioarheologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a antropološke analize njegovog skeleta pokazale su da je ova osoba živela oko 55 godina, da je bila visoka 178 centimetara i teška oko 70 kilograma. Po načinu na koji je sahranjen, u sedećem položaju, smatra se da je u pitanju osoba koja je imala specifičnu ulogu u zajednici, poput šamana.  

Posetioci su na izložbi imali jedinstvenu priliku da budu među prvim ljudima u svetu koji su uspostavili interakciju sa našim pretkom, a koji je zaista živeo pre deset hiljada godina na obalama Dunava u Srbiji.

Digitalni biokinetički model koji simulira gestikulaciju lica predstavlja drevne ljude baš onakvim kako su nekada izgledali.

Leskovački kulturni centar tehnički je opremljen za ovakve interesantne događaje, zbog čega ćemo se truditi da uvek budemo u korak s vremenom i svojim sugrađanima ponudimo inovativne i moderne sadržaje, istakla je sinoć, direktorka Leskovačkog kulturnog centra, Sanja Conić.

Postavka će u novootvorenom Digitalnom kulturnom centru, biti do 18. maja. Svi posetioci biće deo naučne i digitalne revolucije, budući da je u pitanju inovativni projekat srpskih naučnika, realizovan u okviru nacionalne platforme “Srbija stvara”.

Da podsetimo, Digitalni kulturni centar formiran je kao deo Leskovačkog kulturnog centra, uz podršku kako Ministarstva kulture i informisanja, kroz projekat “Gradovi u fokusu”, tako i lokalne samouprave grada Leskovca, sa idejom uspostavljanja prvog javnog kreativnog prostora ovakve vrste u Srbiji.