DruštvoVesti

CNC MAŠINA U CENTRU ZA STRUČNO USAVRŠAVANJE U OBRAZOVANJU U LESKOVCU, PRVA OD BEOGRADA DO KRAJNJEG JUGA

Na inicijativu Centra za promociju nauke, uz podršku Telenor fondacije i grada Leskovca sa idejom promocije nauke kroz ovaj stvaralački kutak u Centru za stručno usavršavanje u obrazovanju otvoren je Mejkers spejs koji je postao bogatiji za jedan uređaj – CNC mašinu, četvrtu u Srbiji i prvu na jugu zemlje.

Mejkers je mesto gde svako ko želi da postane član može da realizuje svoje ideje, i to uz potpuno besplatno korišćenje raspoloživih resursa, kao što je tehnički materijal i alati (3D štampač, 3D olovke, testere, bušilice, lemilica,…), radni prostor, računare, stručnu pomoć i savete kolega sa kojima mogu da razvijaju svoje projekte – od ideje do gotovih prototipova.

Tim povodom u saradnji sa Centrom za promociju nauke Beograd, organizovana je dvodnevna obuka za rad na CNC mašini koju će će pohađati demonstratori Naučnog kluba i Mejkers spejsa.

Za CNC mašinu vlada veliko interesovanje, naročito među srednjoškolcima i studentima.

CNC mašine su se razvile od NC mašina (numerički upravljanih mašina) gde se informacije nisu čuvale kao celokupni programi u kontroli mašine, već delimično učitavale sa bušenih traka. Vreme razvitka CNC tehnologije počinje oko sredine 1970-ih. To je omogućavalo racionalizaciju u masovnoj i pojedinačnoj proizvodnji, kroz značajno brže i vrlo preciznije kretanje osi i alata.
U današnje vreme mašinska industrija je skoro nezamisliva bez savremenih CNC mašina. Oblast njihove primene je veoma široka. Mogu se koristiti za obradu drveta, metala, plastike, kamena, stakla, graviranje, izradu alata, modeliranje, pravljenje alata…
Pomoću nekog odgovarajućeg CNC programa, model koji želimo da izradimo se prevodi u mašinski jezik razumljiv mašini. Taj jezik ili G-kod ustvari generiše koordinate svake tačke preko koje nož alata treba da pređe.