DruštvoVesti

DRUGI DAN ZASEDANJA GRADSKE SKUPŠTINE

U nastavku zasedanja 18.sednice Skupštine grada pred odbornicima su izveštaji o radu javnih i javno-komunalnih preduzeća i ustanova kulture.
Kada je reč o izmeni programa poslovanja JKP Vodovod ono je sa gradom Leskovcem, kao osnivačem, u prošloj godini, preduzelo je ogromne napore koji su se ogledali u kontinuiranoj aktivnosti zamene vodovodnih i kanalizacionih instalacija i proširenja mreže. Izgradnjom novog kolektora za odvođenje otpadnih voda do fabrike za preradu, znatno će se, kako ocenjuju, povećati kvalitet vodotokova, što će bitno uticati na poboljšanje uslova života građana.
Ovo se preduzeće koje je ostvarilo dobir u visini od 340 hiljada dinara suočava i sa obavezom otplate kredita KFW banke, tako da je tokom prošle godine na ime glavnog duga, isplatilo 223 hiljade evra, odnosno nešto više od 26 miliona 300 hiljada dinara. Isto tako, govoreći o kamati, isplaćen je iznos od 85 hiljada evra ili skoro 10 miliona 50 hiljada dinara.
U drugoj polovini ove godine zbog havarija usled zastarelosti vodovodne mreže koje su na dnevnom nivou, posebno u Norvežanskoj ulici i na Hisaru planira rekonstrukcija vodovodne mreže vrednosti 6 miliona dinara koje će finansirati lokalna samouprava.
U planu je zamena, servisiranje i overavanje 4.500 vodomera, jer dolazi do komplikacija prilikom naplate potraživanja i problema sa njihovim očitavanjem.
Usvojen je izveštaj o radu i finansijskom poslovanju JKP Komunalac Leskovac i analiza rada i mišljenje o radu za prošlu godinu, kao i na odluku o raspodeli dobiti za prošlu godinu, kao i javno komunalnih preduzeća Grdelica i Dom.
Kada je reč o izveštaju o radu JKP Toplana tokom prošle godine je ostvaren gubitak od oko 29 miliona dinara, zbog kako je objasnio v.d.direktora Miloš Ilić skoka cena energenata, kao i cenama koje su u rangu najnižih u zemlji.
Odbornici su se saglasili is a izveštajem o radu i poslovanju javniih preduzeća Pijaca, GAS-a, PWW-a, Metroparkinga jug i prevoznika koji vrše ovu uslugu na teritoriji grada.
Data je saglasnost na izveštaj o radu Ustanove za sport i fizičku kulturu SRC Dubočica, kao i brojnih ustanova kulture, Narodnog pozorišta, Narodnog muzeja, Istorijskog arhiva, Narodne biblioteke Radoje Domanović, Leskovačkog kulturnog centra, Centra za stučno usavršavanje u u obrazovanju, domova kulture Roma, Brestovac, Vučje, Grdelica, Pečenjevac.
Odbornici su se saglasili sa izveštajem o radu TOL u protekloj godini, koja se kao i sve ostale ustanove kulture suočavala sa epidemijom korona virusa i njenim posledicama.
Kada je reč o izveštaju o radu Centra za socijalni rad, koji je prošle godine obeležio šest uspešnih decenija svog rada došlo je do povećanja aktivnosti, naročito kod mladih sa problemima u ponašanju.
Skupština grada Leskovca je usvojila i izveštaje o radu i finansijskim izveštajem Ustanove za odrasle i starije – Služba vaninstituciionalen zaštite, Doma zdravlja i Apoteke Leskovac.
Na današnjem zasedanju skupštine grada Leskovca usvojeni su izveštaji o radu Službe za budžetsku inspekciju grada, Gradskog pravobranilaštva, Glavnog gradskog urbaniste, Crvenog krsta za prošlu godinu.
Odbornici su se saglasili sa predlogom odluke o uspostavljanju saradnje između grada Leskovca iz Srbije i opštine Kriva Palanka iz Severne Makedonije.