DruštvoVesti

OBRAZOVANE SPECIJALIZOVANE JEDINICE ZA UZBUNJIVANJE NA TERITORIJI GRADA

Pored aktuelnog stanja sa virusom korona na teritoriji grada Leskovca, koje se iz dana u dan pogoršava, na sednici Štaba za vanredne situacije, između ostalog, razmatrane su i aktivnosti na popuni, kako Jedinica civilne zaštite opšte namene, tako i Specijalizovane jedinice za uzbunjivanje. 

Pored jedinica civilne zaštite opšte namene, koje će pokrivati teritorije gradskih, prigradskih i seoskih mesnih zajednica, na osnovu Odluke o organizaciji i funkcionisanju civilne zaštite, obrazovana je i specijalizovana jedinica za uzbunjivanje na području grada, jačine jednog voda, objasnio je Aleksandar Kostić ispred Odeljenja za opštu upravu i zajedničke poslove Gradske uprave Leskovac.

Na dnevnom redu današnje sednice Štaba za vanredne situacije, našla se je i aktuelna situacija sa virusom korona u Leskovcu, koja je od strane Zavoda za javno zdravlje, ocenjena kao veoma loša, imajući u vidu, ne samo sedmi talas, koji je u toku, već i mali broj vakcinisanih lica.

U okviru ovog poslednjeg talasa, koji je počeo 27. juna, do 1. septembra obolelo je 4.512 lica na području Jablaničkog okruga, odnosno 2.905 lica u Leskovcu. Pošto je, za ovaj period, karakteristična blaža klinička slika, nije bilo registrovanih smrtnih ishoda, predočio je Ivan Sokolović, direktor leskovačkog Zavoda za javno zdravlje.

Prema poslednjem preseku, u protekla 24 časa, od 323 testirana rezultata, 68 je sa pozitivnim nalazom na kovid 19.

Ovom prilikom, predstavljen je i izveštaj o sprovođenju preventivnih mera zaštite strnih useva od požara i spaljivanja biljnih ostataka na otvorenom prostoru. U poslednja tri meseca, na teritoriji Jablaničkog okruga, registrovano je ukupno 299 intervencija, od toga je bilo 245 požara, dok su na otvorenom bile 222 intervencije.

Na području grada, zabeleženo je više od 110 požara, navedeno je u izveštaju Odeljenja za vanredne situacije u Leskovcu, u kojem je iznet i predlog mera za podizanje svesti građana o štetnosti ovih postupaka.

Na današnjoj sednici, članovi Štaba su, između ostalog, upoznati i sa planom zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama od elementarnih nepogoda i drugih nesreća.