KulturaVesti

AMBASADOR POLJSKE OTVORIO IZLOŽBU U MUZEJU U LESKOVCU

U godini jubileja 75 godina Narodnog muzeja u Leskovcu u saradnji sa Ambasadom Poljske u Beogradu u holu Narodnog muzeja otvorena je izložba „Borba sa zubom vremena – dokumentovanje i rekonstrukcija svetske baštine – poljsko iskustvo“.
Reč je, kako je istakao ambasador Poljske u Srbiji Rafal Perl, prilikom otvaranja, o veoma edukativnoj i zanimljivoj izložbi koja prikazuje dostignuća poljskih arheologa za očuvanje svetske baštine.

Poljski arheolozi konzervatori kao jedni od najiskusnijih, po rečima direktora leskovačkog Narodnog muzeja Nebojše Dimitrijevića, svoje su iskustvo sticali nakon Drugog svetskog rata na sopstvenom primeru izgradnje Varšave i drugih poljskih gradova koji su postradali, tako da su postali eksperti u svojim oblastima.

Ambasador Poljske je ovom prilikom istakao da mu je posebno zadovoljstvo što se izložba „Borba sa zubom vremena – dokumentovanje i rekonstrukcija svetske baštine – poljsko iskustvo“ izlaže na jugu Srbije u Leskovcu na samo 30 kilometara od jednog izuzetno impresivnog mesta Caričinog grada koji je kulturno blago ne samo Srbije već cele Evrope.