KulturaVesti

BROJNE NAGRADE OVE JESENI ZA ŠKOLU STRIPA

Polaznici Škole stripa ,,Nikola Mitrović Kokan“ koja radi pri LKC predvodjeni strip autorom Markom Stojanovićem  mogu da se pohvale mnogobrojnim međunarodnim nagrada koje su na nekoliko festivala u Srbiji, Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji osvojili u proteklom periodu, što je bila tema današnje konferencije za novinare .

Leskovačka škola stripa je sa svakog festivalu na kome je ove jeseni u Srbiji, Severnoj Makeodniji i Hrvatskoj učestovala donela u Leskovac makar po jednu međunarodnu nagradu ukupno deset, dok je samo u slučaju Međunarodnog festivala dečijeg stripa „Igre za decu u stripu“ Gunja 2020. iz Hrvatske u Leskovac stiglo čak 6 vrednih priznanja.

Sezonu nagrada je ipak otvorio  predavač u Leskovačkoj školi stripa Marko Stojanović  na 19. Međunarodnom salonu stripa u Velesu „Veles 2020“ u Severnoj Makedoniji osvojivši po četvrti put  Grand Prix festivala, a zatim je u Valjevu, na 4. Valjevskom strip festu, na čiji je konkurs pristiglo preko 100 stripova iz Srbije, Severne Makedonije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Urugvaja i Kanade, strip Marka Stojanovića i Marka Serafimovića osvojio treću nagradu festivala. Na kraju, na 4. Međunarodnom konkursu Strip kaiš 2020. u organizaciji Dečijeg kulturnog centra u Beogradu objavljeno je 28. januara da je od 870 radova iz Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Finske i Indije, učenica Leskovačke škole stripa Dunja Avramović u kategoriji od 11 do 14 godina osvojila drugu nagradu. Time je nastavila kontinuitet, budući da je u istoj kategoriji Anastasija Vidanović na prethodnom izdanju ovog festivala osvojila prvu nagradu.